Nezaslišano

Naj živila kupimo kar na Hrvaškem?

ud
10. 7. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Cena hrane naj bi bila pri nas in pri naših južnih sosedih približno enaka. Vsaj takšno je splošno prepričanje, zaradi katerega se marsikdo odloči, da bo živila kupoval kar sproti na Hrvaškem.

Svet24
Kljub splošnemu prepričanju se vam hrano, vsaj po večini, pred odhodom na dopust še vedno izplača kupiti v Sloveniji.

Preden se odpravite na hrvaško obalo, vam toplo priporočamo, da preverite, katere trgovine boste imeli na voljo v bližini. Če bo vaša edina izbira trgovina v kakšnem kampu, vam toplo priporočamo, da si hrano nakupite že v Sloveniji.

Vsekakor ne vozite s seboj jajc, paradižnika in smetane za kuhanje, ki so na Hrvaškem ponekod celo cenejši kot pri nas. Če se odpravljate kam dlje, ni priporočljivo prevažati s sabo niti mesa in mesnih izdelkov. 

Cene v živilskih trgovinah, namenjenim turistom, so na Hrvaškem nemarno drage. Obiskali smo trgovino v kampu Indije v Puli, ki je del trgovske verige Istarski supermarketi. Tam smo za šestorček piva Ožujsko (5+1 gratis) plačali 8,76 €. Če bi pri nas v Mercatorju kupili šestorček piva Laško ali Union, bi zanj po redni ceni odšteli 5,94 € in privarčevali 2,82 € oziroma slabih 50 odstotkov. Svetla izjema med nakupljenim v trgovini v kampu so bila jajca, šest jih je stalo 1,31 €, in 500 gramov smetane za kuhanje po ceni 1,81 €, kar je povsem primerljivo s cenami pri nas oziroma morda še nekoliko ugodneje. Ostale cene so močno napihnjene. Liter in pol negazirane mineralne vode Kala stane 0,98 €. V Mercatorju v Sloveniji bi za enako količino negazirane mineralne vode Mercator plačali 0,29 €. Parmezan Ribanac (40 gramov) pri nas v Mercatorju stane 0,87 €, v omenjeni trgovini v kampu v Pulju smo zanj plačali 1,46 €.

Občutno ugodnejše cene

Čeprav je Lidl med trgovinami na Hrvaškem najugodnejši, so tamkajšnje cene za nekatere izdelke višje kot v Lidlu v Sloveniji.

Oderuške cene za turiste so nas motivirale, da smo v Pulju poiskali mednarodno trgovsko verigo. Našli smo Lidl, kjer so cene ugodnejše. Če jih primerjamo s cenami Istarskih supermarketov, še toliko bolj. V slednjem smo za štruco belega kruha plačali 1,79 €, v Lidlu 0,66 €. Francoska štruca nas je v kampu stala 1,48 €, v Lidlu pa veliko sprejemljivejših 0,44 €. Za več kot za 300 odstotkov cenejši je v hrvaškem Lidlu tudi kilogram paradižnika grapolo, ki tam stane 0,88 €, v trgovini v kampu pa 2,43 €. Pri ceni sladoleda s keksom Gelatelli (8 x 120 ml) je tudi velika razlika. V Lidlu na Hrvaškem stane 3,77 evra, v Sloveniji pa 2,99 evra.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov