Praksa in teorija

Vam delodajalec ne plačuje prispevkov? To se lahko spremeni

T.L./STA
8. 4. 2017, 12.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zpiz podpira zakonsko spremembo, ki bi zagotovila večjo pravno varnost zaposlenih v rednem delovnem razmerju v zvezi z obračunom in plačilom prispevkov za socialno varnost.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pokojninski zavod bo v prvi polovici letošnjega leta na ministrstvi za delo in za finance naslovil pobudo za zakonsko spremembo, ki bi zagotovila večjo pravno varnost zaposlenih v rednem delovnem razmerju v zvezi z obračunom in plačilom prispevkov za socialno varnost, so napovedali na zavodu.

V praksi se dogaja, da delavci ne glede na to, da jim razkritje podatkov o obračunu in plačilu prispevkov omogoča finančna uprava (Furs), niso seznanjeni s tem, da jim delodajalec ne obračunava oz. ne plačuje prispevkov, so opozorili v Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

V pokojninsko dobo, ne glede na izterjavo plačila prispevkov

Napovedali so predlog za zakonodajno spremembo v primerih, ko obračun davčnega odtegljaja ne bi bil predložen v roku za izplačilo plač, ki je po predpisih o delovnih razmerjih do 18. dne tekočega meseca za pretekli koledarski mesec. Tak obračun bi po napovedanem predlogu predizpolnil Furs.

Ta bi v omenjenem obračunu odmeril prispevke za socialno varnost od najnižje predpisane osnove za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. S takim načinom obračunavanja in plačevanja prispevkov bi delavci v delovnem razmerju imeli obdobja, ko so delo dejansko opravljali, tudi šteta v pokojninsko dobo ne glede na uspeh ukrepov za izterjavo plačila prispevkov.

Popolnost podatkov matične evidence zavarovancev o osnovah oziroma plačah ter obdobjih zavarovanja je bila sicer konec leta 2016 96,3 odstotna, so še pojasnili na Zpizu.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?