Po javnem sektorju še upokojenci

Vlada je radodarna: tudi denar za upokojence ni problem

T.L./STA
19. 12. 2016, 19.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kopač Mrakova je dejala, da se bo denar za zvišanje najnižjih pokojnin najbrž našel.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je ob robu seje v DZ dejala, da se bo osem milijonov, kolikor so predvidene finančne posledice novele pokojninskega zakona, ki sta jo pripravila SD in DeSUS, najbrž našlo. Po ocenah ministrstva naj bi bilo upravičencev za višjo pokojnino po predlogu zakona okoli 33.000.

Predlog novele pokojninskega zakona bi namreč zagotovil nov institut najnižje pokojnine za starostno in invalidsko pokojnino, so danes sporočili iz DeSUS in SD. Tako bi tisti, ki so delali 40 let brez dokupa delovne dobe, prejemali vsaj 500 evrov pokojnine.

Kopač Mrakova verjame, da se bo znotraj desetih milijard, ki jih imajo na voljo, denar za višje pokojnine tistih, ki so delali 40 let brez dokupa delovne dobe, našel. Dodala je še, da gre za pravično ureditev, in spomnila, da jo je tudi sama že večkrat zagovarjala. Veseli jo, da je ta predlog podprt s strani predsednika vlade, saj bodo po njenem mnenju stvari tako lažje in hitreje stekle.

Usklajeni s SMC ali ne? 

Na novinarsko vprašanje, ali je predlog usklajen s SMC, je Kopač Mrakova odgovorila, da je "tukaj popolno strinjanje koalicije kot celote". Kot je še navedla, lahko zakonsko spremembo pričakujemo že v januarju. Pravo sporočilo po njenih besedah pa je, da pokojnina tistih, ki delajo 40 let, ne sme biti nižja od varstvenega dodatka.

Po njenem mnenju je pravično, da če nekdo dela 40 let brez dokupa pokojninske dobe, dobi vsaj 500 evrov pokojnine. Obžaluje, da so pokojnine tako nizke, po njenih besedah predvsem zaradi nizkih plač v Sloveniji.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je povedal, da so predlog pripravili skupaj s SD, niso pa ga še predstavili SMC, kar sicer nameravajo na koalicijskem vrhu v tem tednu. Jurša meni, da na koaliciji ne bo težav, saj se po njegovem mnenju SMC zaveda, da nekateri upokojenci živijo v težkih razmerah. Dodal je še, da predlog novele zakona usklajen z Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus).

Tako kot Jurša tudi Jan Škoberne iz SD pričakuje, da se bo denar za višje pokojnine našel. "Potem ko smo za zdravnike namenili več kot 50 milijonov, okvirno 57 za javni sektor, pa še kaj se bo našlo z naslova 2. januarja, je osem milijonov pravzaprav marginalna številka," je dejal. Po Škobernetovih besedah pa ne računajo samo na podporo SMC, ampak na podporo vseh parlamentarnih strank.

Iz kabineta predsednika vlade pa so danes sporočili, da bo premier Miro Cerar v torek koalicijskima partnericama predstavil pobudo Zdusa za spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katero bi zagotovili zvišanje najnižjih pokojnin.

V skladu s predlogom Zdusa bi tako moški kot ženske za 40 let pokojninske dobe brez dokupa prejemali vsaj 500 evrov pokojnine.

Predsednik Zdus Janez Sušnik je še ocenil, da bi bilo najbolje, da bi predlog v zakonodajni postopek vložila poslanska skupina koalicijske stranke. Računa na podporo SD, DeSUS in tudi SMC.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste