Zdravniška stavka

V soboški bolnišnici bodo odpovedali nenujne posege

G.G./STA
11. 11. 2016, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ali stavka zdravnikov vpliva na delo v splošni bolnišnici Murska Sobota? Vsekakor. Tam dela 77 zdravnikov specialistov, za optimalno delo bi jih potrebovali še 34, zato bodo prihodnji teden odpovedali vse nenujne posege, te bolnike pa bodo uvrstili na posebno listo čakajočih.

Predstavniki Fidesa so ob današnji predstavitvi razmer v bolnišnici opozorili, da so v preteklih letih zaradi racionalizacije združevali dežurstva, tako da so zdaj namesto na 10 le še na petih oddelkih. Povsod primanjkuje zdravnikov, najslabše pa je pri anesteziologih, saj dela le šest specialistov, za optimalno delo pa bi jih potrebovali 16.

V državi na (robu) Balkana želijo standarde, ki veljajo za zahodno Evropo

"Trenutno v bolnišnici primanjkuje 34 specialistov, da bi delo potekalo varno in dostojno za zdravnika in bolnika. Prekipelo nam je, želimo standarde, normative, ki veljajo za zahodno Evropo, od ministrstva pa, da to potrdi. Vemo, da se to ne bo zgodilo na hitro, a pričakujemo strategijo in politiko zaposlovanja in reševanja težav," je povedal predsednik Fidesa za Pomurje Borislav Vrbanec.

Ta teden so na kirurškem oddelku preložili 10 nenujnih operacij. Bolnike, ki niso prišli na vrsto dopoldne, so pregledali popoldne, prihodnji teden pričakujejo več težav, zato bodo v dogovoru z upravo odpovedali vse nenujne posege, kar pomeni okoli 35 posegov. Zdravniki pa vodstvu tudi očitajo, da je v novem urgentnem centru zaposlilo 49 ljudi, a nobenega zdravnika.

Direktor bolnišnice Bojan Korošec se strinja, da bi za optimalno delo potrebovali okoli 120 zdravnikov, stavkajočim pa odgovarja, da so že pred leti za nove kadre poskrbeli s štipendijsko politiko, zdaj imajo na medicinski fakulteti okoli 20 štipendistov.

"Vsako leto prosimo za nove specializante. Če bo zbornica potrdila zadnjo prošnjo, bi jih imeli prek 100, kar bi bilo dovolj. Problem je zdržati do takrat, vendar je težava, ker v Sloveniji specialistov praktično ni mogoče dobiti, od drugod dobimo kvečjemu enega ali dva letno," pravi Korošec in dodaja, da to pač nadomeščajo s povečanim številom ur. "Danes iz ur plačujemo približno 20 specialistov več, kot jih imamo, tako da glede na število ur delamo z okoli 95 specializanti," je povedal Korošec.

Bi zaposlovali zdravnike, pa jih ni

Strokovni direktor bolnišnice Daniel Grabnar pa je dodal, da bodo po predvidevanjih v treh letih zaposlili 35 specialistov in se, če ne bo nepredvidenih odhodov, približali ocenjeni potrebi. Ker bo težava glede števila ur, ki jih lahko opravijo zdravniki, ostala, in bodo potrebe večje, načrtujejo do leta 2023 skoraj 120 novih specializantov, tako da bi bilo zaposlenih 150 zdravnikov in bi pokrili potrebo po 40-urnem delovnem tednu, je še povedal Grabar.

Na očitek o zaposlitvah v urgentnem centru je Korošec odgovoril, da bi z veseljem zaposlili zdravnike, a jih ni, zaposlovali pa so na delovna mesta, ki jih je predvidelo ministrstvo in so tudi plačana.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste