Pogoji in obljube

Janša odhaja v penzijo?

Žiga Kariž
3. 10. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Janez Janša je pred dvema letoma na javni televiziji podal obljubo, da se bo upokojil kot politik, če bo gospodarska rast presegla dva odstotka v naslednjih dveh letih. Gospodarstvo raste že tretje leto, Janez Janša pa ne razmišlja o pokoju, ampak ruši aktualno vlado.

STA
Janez Janša konec leta 2013 ni videl možnosti, da bi dosegli pozitivno gospodarsko rast.

Politikom ni lahko. V času sodobnih tehnologij je zabeležen vsak njihov gib in vsaka njihova beseda. Prek spleta so dostopni skorajda vsi njihovi javni nastopi za mesece in celo leta nazaj. In v poslu, kjer se stališča spreminjajo skorajda vsak dan, je to lahko silno nadležno.

Janez Janša, Odmevi 19.12.2013 

"...potem, glejte, jaz se upokojim kot politik in bom užival v tem blagostanju..."

Na svoj koži to te dni čuti vodja največje opozicijske stranke Janez Janša. V oddaji Tarča, ki je bila na sporedu 19. 12. 2013  na nacionalni televiziji in v kateri so predsedniki parlamentarnih strank govorili o reševanju bančne luknje in o tem, kaj naši državi prinaša prihodnost, je svoj nastop sklenil z besedami: »Če se motim in če bo koalicija v naslednjih dveh letih dokazala, da ima prav, da smo se odbili, da rastemo, da bo Slovenija čez dve leti dosegala pozitivno gospodarsko rast, s katero bomo lahko z lahkoto odplačevali kredite, ki jih najemamo po petodstotnih obrestih, potem, glejte, jaz se upokojim kot politik in bom užival v tem blagostanju in bom zelo vesel ... žal na tej točki pač ne vidim nekih realnih ukrepov, ki bi jih sprejemali zato, da bi ponovno dosegli rast in zaposlovanje in delovna mesta. Skratka, če nekdo to vidi in bo to dokazal, mu bom jaz prvi čestital.« Zanimivo je tudi, da je pred tem, v isti oddaji, izjavil tudi: »Upam, da bo ta posnetek shranjen in da si ga bomo lahko ogledali čez dve leti.«

Neprijetna gospodarska rast

Na nacionalni televiziji so mu ustregli, in tako je posnetek oddaje še vedno na voljo in na njegovo nesrečo si ga je očitno nedavno ogledala vsaj ena oseba. Na njegovo izjavo je namreč javnost spomnil znani bloger Roni Kordiš. V svojem zapisu na www.had.si je poleg njegove izjave postregel tudi s podatki Statističnega urada RS o gospodarski rasti v zadnjih letih. Že leto dni po Janševi izjavi je Slovenija dosegla 3,1-odstotno rast gospodarstva, leto kasneje 2,3-odstotno in tudi za letos se napovedi gibljejo nad dvema odstotkoma.

Zasluge in čestitke

Je Janez Janša čestital aktualni vladi? Ne. Pred nekaj dnevi je v parlament vložil celo interpelacijo zoper delo vlade, ki po njegovem mnenju dela slabo. Ob tem aktualni koaliciji odreka kakršnekoli zasluge za to, da se je naše gospodarstvo pobralo. Ob napovedi interpelacije je izjavil celo: »Če pogledamo to stabilnost in gospodarsko rast, moramo vedeti, da ti rezultati, manjši proračunski primanjkljaj, vse to temelji na naporih, ki smo jih mi vložili v sanacijo gospodarske krize.« Torej leta 2013, ko je Janša zapustil mesto prvega moža slovenske vlade, si niti v sanjah ni mogel predstavljati, da bi nas lahko čakali boljši časi, zdaj ko se je vse obrnilo na bolje, pa se je odločil, da je treba zasluge pripisati njemu. No lahko rečemo, da je izpolnil vsaj del obljube, dane pred dvema letoma in pol. Čestital je sebi.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste