Kaotično

Neučinkovita podpora

zf
9. 6. 2016, 07.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V revizijskem poročilu je računsko sodišče ugotovilo, da je imel Univerzitetni klinični center Ljubljana v obdobju, na katero se nanaša revizija, razdrobljeno informacijsko okolje.

STA
UKC v nasprotju s strategijo ni uspelo uvesti enovite zdravstvene informacijske rešitve, je pa uvedel vrsto novih, ki jih v okviru strateškega načrtovanja ni predvideval.

 To se je organsko razvijalo skladno s potrebami posameznih organizacijskih enot, praviloma ne da bi upoštevalo strateške usmeritve zavoda.

Računsko sodišče v revizijskem poročilu. Delo je temeljilo na dokumentaciji, ki je bila v papirni obliki. Poleg tega pa so morali zaposleni zavoda ročno izpolnjevati še številne organizacijske obrazce.

Brez enovite informacijske rešitve

Prav tako bolnišnici ni uspelo uvesti enovite zdravstvene informacijske rešitve, kar je seveda v nasprotju s strategijo. So pa uvedli vrsto novih, ki jih v okviru strateškega načrtovanja niso predvidevali, strategije pa prav tako niso dopolnili ali posodobili. Računsko sodišče je pri pregledu poslovanja bolnišnice prav tako ugotovilo, da je UKC kupil več informacijskih rešitev, ki so bile deloma v celoti razvite posebej zanj in na podlagi znanj zaposlenih. Pravice teh pa so obdržali zunanji dobavitelji. Klinični center zato ni mogel naročati vzdrževanja in nadgradenj informacijskih rešitev po tistih postopkih javnega naročanja, ki bi mu zagotavljali najugodnejše cene, so zapisali v revizijskem poročilu računskega sodišča.

Odhodki znatno previsoki

Odhodki, ki jih je UKC namenil za informacijsko podporo, so med letoma 2011 in 2014 znašali od 1,3 do 1,7 odstotka vseh njegovih odhodkov oziroma med 5,5 milijona in 7,7 milijona evrov na leto. Od začetka leta 2011 do konca lanskega maja pa so skupaj znašali okoli 29,5 milijona evrov. K odhodkom za informacijsko podporo UKC je smiselno dodati tudi nakupe različne strojne opreme in informacijskih rešitev, ki jih je izvedlo ministrstvo za zdravje. V tem obdobju so ti znašali nekaj več kot 9,1 milijona evrov, so zapisali v poročilu.

9,1 milijona evrov

za strojne in informacijske rešitve

Dokumentacija še v papirni obliki

Pri pregledu poslovanja UKC je računsko sodišče še ugotovilo, da je njihovo delo temeljilo predvsem na dokumentaciji, ki je bila v papirni obliki. Poleg tega pa so morali zaposleni zavoda ročno izpolnjevati številne organizacijske obrazce. Organizacijske enote zavoda si podatkov o pacientu in njegove medicinske dokumentacije med seboj praviloma niso elektronsko izmenjevale, saj zavod ni pripravil ustreznih organizacijskih pravil za upravljanje dostopov do občutljivih osebnih podatkov.

V UKC Ljubljana bodo razkritja revizijskega poročila preučili in v roku 90 dni bo UKC predložil odzivno poročilo z navedenimi popravljalnimi ukrepi in zahtevanimi dokazili.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste