Ker je lastnik vile v stečaju, je dvorec naprodaj, a zanj do zdaj ni bilo zanimanja. Za to je bila v največji meri kriva cena, po kateri je spraševal stečajni upravitelj Grega Erman. Gredič je ponujal za tri milijone evrov. Ker po več neuspelih poskusih prodaje zanj niso našli kupca, se je v tokratnem poskusu prodaje cena dvorca kar precej znižala, in sicer na 2,4 milijona evrov.
Ozadje stečaja
Spomnimo, da je družba Gredič, ki je lastnica markantne stavbe v Goriških brdih, od leta 2014 v stečaju, saj ne poravnava obrokov dveh kreditov, ki ju je za obnovo vile najel večinski lastnik družbe Gredič, znani podjetnik Jurij Shollmayer. Osebno poroštvo za kredit je dala njegova nekdanja partnerica, Alja Brglez, ki je nekoč vodila kabinet predsednika Boruta Pahorja. Brglezovo so na račun dolgov celo rubili.
Kot je medijem pojasnil stečajni upravitelj Erman, tokrat obstaja interesent – kupec za vilo v Ceglem, ki predstavlja kar dva tisoč kvadratnih metrov velik objekt z okolico. Sicer postopek zbiranja ponudb uradno še teče do konca tega meseca, kar pomeni, da je mogoče, da se do prihodnjega tedna pojavi še kakšen potencialni kupec.
Kdo bi ga kupil
Začetek stečaja je sicer predlagal Reiffeisen Leasing, ki terja neporavnane obveznosti Grediča v višini nekaj več kot tri milijone evrov. Neuradno smo izvedeli, da se zdaj prav omenjena lizinška hiša, ki je torej v stečajnem postopku največji upnik, zanima za nakup Grediča. Več podrobnosti ni znanih, saj družba oddaje ponudbe za nakup ne komentira.
Objekt v času stečaja ni prazen; v njem je precej igralcev in filmskih ustvarjalcev, ki ustvarjajo romantično komedijo Ena žlahtna štorija. V vili pa sicer svojo gostinsko in hotelirsko dejavnost nemoteno opravlja najemnik objekta, družba Vinera, ki ponuja prenočišča, hrano in vino višjega kakovostnega razreda.
Kaj bo z Gredičem
Dvorec je namenjen turističnim dejavnostim, zato je pričakovati, tako ugibajo domačini, da bodo novi lastniki objekt prav tako dali v najem, ali dozdajšnjim najemnikom ali pa bodo iskali nove, ki bodo nadaljevali gostinsko in hotelirsko ponudbo.