Slovenija

Sindikat kazensko ovadil generalnega sekretarja

Luka Tetičkovič
12. 4. 2016, 07.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ministrstvu za zunanje zadeve so prejšnje poletje sprožili racionalizacijo in optimizacijo. Sindikat se ni počutil vključenega in je proti generalnemu sekretarju celo vložil kazensko ovadbo. Zlobni jeziki pa govorijo še vse kaj več.

STA
Zaposleni na MZZ so nezadovoljni, saj da jim Vidovič ne omogoča sindikalne svobode.

Iz MZZ so nam sporočili, da je reorganizacija ministrstva rezultat daljšega procesa in je odgovor na nove mednarodne razmere. Med odločitvami, ki so jih sprejeli, je združitev direktoratov za evropske in bilateralne zadeve. Slednji je bil pred tem največji na ministrstvu – v njem je bila skoraj polovica zaposlenih v notranji službi. »Z novo organiziranostjo so se vsebine dela tega direktorata porazdelile med direktorat za evropske zadeve, ki bilateralno pokriva vse države članice EU, in med direktorat za skupno zunanjo in varnostno politiko, kjer se nahaja preostala bilaterala,« pojasnjuje tiskovna služba MZZ.

Pred reorganizacijo so sicer sporočili, da ta ne predvideva prenehanj pogodb o zaposlitvi javnih uslužbencev zaradi morebitne ukinitve zasedenih delovnih mest. Kljub temu so premestitve očitno sprožile precej nesoglasij. Stanislav Vidovič, generalni sekretar MZZ, je tako bil celo kazensko ovaden zaradi zatiranja sindikalne dejavnosti. »Vašo informacijo o kazenski ovadbi lahko potrdim. Delo sindikata pa je zelo oteženo in ovirano, saj s strani delodajalca niso spoštovane celo temeljne pravice, kot je pravica do svobodnega delovanja v skladu s 76. členom Ustave RS,« nam je sporočil Stanislav Sikošek iz Sindikata slovenskih diplomatov.

V MZZ poudarjajo, da to ne drži, saj da je Vidovič ves čas v stiku s predsednikom sindikata ter da z njim »tvorno sodeluje v kadrovski in finančni komisiji ter pri vseh drugih vprašanjih, kjer je potrebno sindikalno sodelovanje«.

Pri tem poudarjajo, da je nesodelovanje zaznati pri nasprotni strani – sindikatu. "Vidovič je takoj po prevzemu funkcije sindikatu predložil v usklajevanje 'Pogodbo o zagotavljanju pogojev za sindikalno delo v MZZ', s katero bi se uredila medsebojna razmerja, a sindikat po letu in pol ni predlagal nobenih dopolnitev pogodbe."

Dvomi o Vidovičevi integriteti

Zlobni jeziki pa navajajo še druge pikantne informacije. Domnevno je Vidovič leta 1994 zaradi odtekanja informacij izgubil zaposlitev pri tedanji predhodnici Slovenske obveščevalno-varnostne službe. Med našim preverjanjem so v Sovi le nakazali, da je Vidovič tam dejansko bil zaposlen: »Podatki o uslužbencih Slovenske obveščevalno-varnostne agencije so tajni v skladu s predpisi, ki urejajo varovanje tajnih podatkov, in je dostop do njih omejen, zato agencija teh podatkov ne more posredovati v objavo ali javno pojasnjevati.«

Razlogov sicer nismo mogli preveriti, vendar so nam na MZZ pojasnili, da ima Vidovič iz naslova funkcije generalnega sekretarja tudi zdaj dostop do tajnih podatkov.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste