Črna kronika

Oprali 280.000 evrov

Z.F.
11. 4. 2016, 21.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Med 13 osumljenimi, ki jim je odrejen pripor, lovijo še Antonia in Peja Ivića. Skupina naj bi naropala za več kot dva kilograma zlata in s trgovanjem z slamnatimi podjetji v Italiji in na Hrvaškem oprala 280.000 evrov. V hujše kriminalno dejanje naj bi bila vpeta tudi hrvaška policija.

arhiv svet 24
Policija je navedla 13 osumljencev, od teh je za Antonia in Peja Ivića še razpisana tiralica.

arhiv svet 24
Na račune štirih hrvaških podjetij se je na ta način nateklo več kot 638 milijonov kun.

Kot organizatorja skupine, ki sta preko posrednikov namišljenih podjetij in s prodajo zlata oprala več kot 630 milijonov kun (84.044.823,91 evra), sta osumljena oče in sin Ante in Luka Gale, skupaj z 11 osumljenci, ki so jim minuli petek na okrožnem sodišču v Zagrebu odredili enomesečni preiskovalni pripor. Med osumljenci, ki jim je odrejen preiskovalni pripor, pa sta iz zapora pobegnila Antonio in Pejo Ivić, katerih imeni so javnosti razkrili minuli teden, ko sta z zagrebške kriminalne policije ukradla dva kilograma zlata in 280.000 evrov. Obtoženci bodo zaradi nevarnosti vplivanja na priče in ponovnih zločinov v času preiskave v priporu. Vse dokler je za Ivićema odrejena tiralica.

arhiv svet 24
Zaradi odločitve sodišča, ki je zavrnilo predlog plačila varščine za osumljene, je podana pritožba.

Glavnim osumljencem odvzeta pravica do plačila varščine

Zagovornik Anteja Galeta Mate Matić je dejal, da bo zoper odločitev sodišča, ki je zavrnilo predlog plačila varščine za osumljene, podana pritožba. V začetku so ponudili nepremičnine, vendar jim je organizacija Uskok, kot pravi Matić, v »hitri akciji« tekom dneva blokirala sredstva. Nato so ponudili sto tisoč kun, ki jih je sodišče prav tako zavrnilo.

Izvedbo akcije je spodbudila kraja dveh kilogramov zlata in 280 tisoč evrov z zagrebške kriminalistične policije.

Združba je delovala na Hrvaškem in v Italiji

Organizatorji skupine so, po podatkih Uskoka, od maja 2014 na Hrvaškem in v Italiji k sodelovanju privabili podjetja, ki so bila pripravljena pridobiti denar na nezakonit način, »s poslovanjem preko drugih podjetij in s pranjem denarja, ustvarjenega s kaznivimi dejanji v legalnih finančnih tokovih«. Tožilstvo meni, da so osumljenci osnovali podjetje, ki je prejemalo plačila iz Italije za blago, ki ga v resnici nikoli niso prodali.

Transakcije so po podatkih tožilstva prikrivali z »neverodostojno poslovno dokumentacijo in nadaljnjimi vlaganji denarja v dogovorjene navidezne poslovne odnose, gotovino pa konvertirali v evre in druge valute«.

arhiv svet 24
Osumljene sumijo še napeljevanja k nepravilnostim in zlorab v gospodarskem poslovanju.

Navidezno prodajo zlata je odkrila skupina, ki je specializirana za davčne utaje.

Osumljene pranja denarja sumijo pomoči in napeljevanja k nepravilnostim in zlorabam v gospodarskem poslovanju. Uskok je preiskavo začel na podlagi prijav sektorja za odkrivanje davčnih goljufij na ministrstvu za finance in policijskega urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala.

arhiv svet 24
Da bi prikrili nezakonit priliv denarja, je skupina denar prejemala v gotovini in ga razpršila.

Tožilstvo navaja, da so »v okviru realizacije načrta zločinskega združenja« osumili več družb, ki so izstavljale račune italijanskim podjetjem, v katerih so lažno prikazovali prodajo večjih količin zlata in drugih plemenitih kovin. Na račune štirih hrvaških podjetij se je na ta način nateklo več kot 638 milijonov kun.

Zaradi vdora v središče zagrebške kriminalistične policije so svoj odstop ponudili že načelnik policije Vlado Dominić, šef zagrebške policije Goran Borušić in še dva policista. 

V nezakonite posle vpletena tudi policija

Da bi prikrili nezakonit priliv denarja v organizacijo, je skupina denar prejemala v gotovini in ga razpršila na račune drugih oseb in podjetij. Denar je nato pretopila v druge konvertibilne valute na legalnem finančnem tržišču, šlo naj bi za 631 milijonov kun, s katerimi so »razpolagali v svojo korist in korist ostalih osumljencev«, navaja Uskok.

Izvedbo akcije, v katero so dlje časa vključene tudi policijske enote, je spodbudila kraja dveh kilogramov zlata in 280 tisoč evrov z zagrebške kriminalistične policije. Čeprav so mediji navedli, da je lastnik ukradenega zlata in denarja Antonio Ivić, ki je dokazal poreklo odvzetih količin, je policija posumila v to različico zgodbe.

Zaradi vdora v središče zagrebške kriminalistične policije so svoj odstop ponudili že načelnik policije Vlado Dominić, šef zagrebške policije Goran Borušić in še dva policista. Opravljanja dolžnosti je odvezan tudi zagrebški načelnik oddelka za organizirani kriminal Željko Dolački, kjer se je nahajal ukradeni sef.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste