Slovenija

Tehnični viški - V TEŠ vre

Luka Tetičkovič
14. 3. 2016, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Termoelektrarni Šoštanj vre. Tehnični direktor Branko Debeljak pripravlja seznam presežka delavcev, odpustiti jih nameravajo 175. Tri šaleške občine so v odziv na dogajanje za danes sklicale izredno sejo občinskih svetov.

STA
Termoelektrarna Šoštanj

V uredništvo smo prejeli anonimno pismo, podpisano »Delavci TEŠ-a«, ki je bilo poleg medijev naslovljeno na Komisijo za preprečevanje korupcije, Finančno upravo RS, Nacionalni preiskovalni urad in ostale pristojne institucije.

Pozivajo jih, naj raziščejo pretekla dejanja tehničnega direktorja Branka Debeljaka, ki naj bi mu pogonski delavci dali nadimek »grobar Teša« in naj bi si s pomočjo kooperantov podjetja zgradil hišo brez potrebnih dovoljenj.

Arhiv Svet24
Konkretnih informacij ne morejo razkrivati.

Okoljevarstveno dovoljenje le za blok 4

Za odločitvami za odpustitve pa vendarle tičijo globlji vzroki strukturne narave. Šesti blok Teša je namreč nadomestni. Poleg njega bo občasno deloval le četrti blok, ki mu je Agencija RS za okolje nedavno podaljšala okoljevarstveno dovoljenje. Do konca leta 2023 bo tako blok štiri obratoval največ 17.500 ur. Predvsem v času, ko mora šesti blok po pravilih obratovanja mirovati.

Štirka bo po načrtih tako proizvajala toplotno energijo za dolino in zagonsko paro, ko bo treba šesti blok zbuditi iz mirovanja ali nenadzorovanega izpada. »Žegen« okoljevarstvenemu dovoljenju mora sicer dati še Evropska investicijska banka.

Manjšanju števila blokov sledi odpuščanje

Konec februarja je direktor Teša Arman Koritnik zaradi manjšega števila blokov na čakanje na domu napotil 22 delavcev. Tedaj je Koritnik pričakoval okoljsko dovoljenje tudi za blok 5, a to ni bilo izdano. Uprava zdaj napoveduje, da bodo odpustili kar 175 delavcev, pri tem pa ni znano, ali so podlago za to našli v novem aktu o sistematizaciji delovnih mest, ki je začel veljati z letošnjim letom.

PV
Od tukaj pride lignit za TEŠ

Predsednik sindikata Teša Danijel Tajnik nam je sporočil, da »glede odpuščanja še vedno tečejo pogajanja. Vse možnosti so še odprte.« Nova sistematizacija delovnih mest naj bi sicer bila narejena po modelu nemškega energetskega podjetja RWE. To lahko zaposluje manj delavcev, saj lahko rotirajo zunanje izvajalce na več remontih. V Sloveniji bi remonte težko prepustili zunanjim izvajalcem, saj imamo le eno takšno termoelektrarno, zato zanj ne bi bilo dovolj posla.

Tri občine sklicale izredno sejo

Zaradi »aktualnega dogajanja v Termoelektrarni Šoštanj« so se trije župani odločili za danes sklicati izredno sejo občinskih svetov Mestne občine Velenje, Občine Šoštanj in Občine Šmartno ob Paki. Nanjo so povabili direktorja Teša, Premogovnika Velenje ter vodstvi Slovenskega državnega holdinga in Holdinga Slovenske elektrarne.

Na sejo pa so povabljeni tudi predstavniki delavcev Teša in Premogovnika Velenje ter minister za infrastrukturo in prostor Peter Gašperšič.

Šoštanj - mesto luči.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste