Slovenija

Prodajalci so zaradi davčnih blagajn zmedeni

Sašo Avramovič
2. 12. 2015, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Včeraj se je začelo poskusno, enomesečno obdobje za davčne blagajne. Te bodo 2. januarja 2016 uradno »zaživele«. Ob obisku ljubljanske tržnice pa smo pri prodajalcih oziroma branjevcih izvedeli, da preprosto ne vedo, kdo naj bi uporabljal te blagajne, kdaj in zakaj.

Sašo Avramovič
Klemen Dovč iz kmetije Dovč je že naročil novo blagajno in trenutno še čaka, da prispe.

Uporaba davčnih blagajn bo od 2. januarja prihodnje leto obvezna za vse davčne zavezance, ki poslujejo gotovinsko. Teh je približno sedemdeset tisoč, kot so nam povedali pri Finančni upravi RS (Furs), pa je predvideni učinek uvedbe teh blagajn sedemdeset milijonov evrov.

Kako delujejo davčne blagajne?

Gre sicer za sistem, v katerem bodo blagajne zavezancev prek spleta povezane s centralnim informacijskim sistemom Fursa. »Finančna uprava bo potrdila in shranila podatke o računih pri gotovinskem poslovanju v postopku njihove izdaje v realnem času. Postopek davčnega potrjevanja računov skupaj z veljavnima členoma 38. in 31. a Zakona o davčnem postopku tvori sistem, ki bo omogočal sledljivost in učinkovitost nadzora nad izdanimi računi ter omejil sivo ekonomijo,« so dejali pri Fursu in dodali, da bo moral zavezanec ob vsaki dobavi blaga in storitev za plačilo z gotovino izdati račun prek elektronske naprave ter ga izročiti kupcu blaga oziroma naročniku storitve.

Sašo Avramovič
Davčne blagajne včeraj na glavni ljubljanski tržnici ni imel še nihče.

Prodajalec bo moral račun izdati najpozneje, ko je opravljena dobava in prejeto plačilo z gotovino. Prav tako bo moral na vidnem mestu objaviti obvestilo o obveznosti izdaje računa in izročitve računa kupcu ter njegovi obveznosti, da prevzame in zadrži izdani račun. »Da bi razbremenili tiste zavezance, ki izdajajo manjše število računov, bomo omogočili izdajanje računov z brezplačno aplikacijo, t. i. Mini blagajno na portalu eDavki. Predvideno je tudi dveletno prehodno obdobje, v katerem bodo lahko zavezanci izdajali račune iz vezane knjige računov, ki jih bo treba v desetih dneh od izdaje potrditi prek aplikacije na portalu eDavki,« dodajajo pri finančni upravi.

Sašo Avramovič
Davčne blagajne bodo obvezne za vse, ki izdajajo račune pri gotovinskem poslovanju.

Brez potrdila ne bo šlo

Za delovanje te blagajne vsak zavezanec potrebuje namensko digitalno potrdilo. Vlogo zanj je mogoče oddati prek portala eDavki in ga prevzeti na portalu ministrstva za javno upravo. Tisti zavezanec, ki ne uporablja sistema eDavki, pa lahko za pridobitev digitalnega potrdila pooblasti koga drugega (npr. računovodski servis ali ponudnika davčne blagajne). Potrdilo zavezanci prejmejo brezplačno, velja pa pet let. Da bi zavezancem omogočili lažji prehod na novi način izdajanja računov, je celoten sistem davčnih blagajn poskusno stekel že včeraj, a odziv prodajalcev oziroma zavezancev je za zdaj slab, do včerajšnjega dne je bilo prevzetih le 8000 obveznih namenskih digitalnih potrdil od skupno 70 tisoč.

STA
Na Fursu pravijo, da je predviden učinek novih blagajn 70 milijonov evrov.

»Cena se giblje od 280 do 350 evrov«

Ko smo včeraj obiskali glavno ljubljansko tržnico, smo med prodajalci oz. branjevci dobili občutek, da se ne ve, kdo pije in kdo plača. Davčne blagajne včeraj na tržnici ni imel še nihče, ena od branjevk pa je dejala: »Odkrito povedano, sploh ne vem, ali moram kupiti to blagajno ali ne. Nihče me ni obvestil in mi povedal, kako in kaj. Zmedena sem.«

In takšnih prodajalcev, ki ne vedo, kako in kaj, je bilo še kar nekaj, na drugi strani je bila le peščica tistih, ki so z novim sistemom seznanjeni. »Vem, da bo treba to urediti, ampak še nisem in za zdaj še ne bom. Ko bo treba, bom že,« nam je povedal drugi prodajalec, ki na tržnici kupcem ponuja sadje. So pa že tudi takšni, ki so z vsem skupaj pohiteli. Eden izmed njih je Klemen Dovč s kmetije Dovč: »Davčno blagajno sem že naročil in trenutno še čakam, da prispe. Cena teh blagajn se sicer giblje od 280 do 350 evrov. Mislim, da bomo morali novi sistem imeti vsi, razen tistih, ki niso davčni zavezanci in so normiranci oz. pavšalisti.« Sam je sicer kritičen do novosti, saj pravi: »'Navadne' blagajne, ki smo jih pred nekaj leti kupili, niso bile poceni in zdaj ne bodo več uporabne. Ne vem, kaj bomo z njimi. In zdaj moramo nabaviti spet nove (davčne). To je le še en strošek več.«

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste