Slovenija

FOTO: Huda ura na kostanjeviškem otoku

M.K./Dolenjski list/STA
16. 10. 2015, 14.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vodotoki so ponoči ponekod po državi še vedno naraščali, a se bodo po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) razmere danes dopoldne umirile. Povišan vodostaj bo najdlje ohranila reka Krka, ki bo naraščala tudi še danes dopoldne. Ponoči je voda zalila ulice na kostanjeviškem otoku.

M. L.

Reki Kolpa in Lahinja sta imeli ustaljene pretoke že včeraj popoldne, zvečer pa so še vedno naraščale Dravinja, Sotla s svojimi pritoki in Savinja v spodnjem toku. Reke bodo z izjemo Krke sicer odtekale vse do danes dopoldne.

Čez vikend se bodo razmere začele umirjati, kljub temu, da še pričakujejo posamezne padavine, so še pojasnili na Arsu.

Obilno deževje je povzročalo tudi precej preglavic. Zaradi obilnih padavin je bila v četrtek za vzhodno polovico države razglašena oranžna stopnja ogroženosti. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so zaradi obilice padavin izdali priporočilo, naj javnost redno spremlja obvestila upravljavcev vodovodov glede morebitne omejitve uporabe pitne vode oz. njenega prekuhavanja.

Krka se je po zadnjem obilnejšem deževju ponoči razlila po severnem in najbolj izpostavljenem delu kostanjeviškega otoka. Delno je poplavila dve ulici in dosegla pragove nekaterih hiš, vendar v njihovo notranjost ni prodrla. Kostanjeviški otok so za promet zaprli, Krka pa se zdaj že umirja in naj bi se sredi dneva začela umikati.

Poveljnik kostanjeviške civilne zaščite Robert Zagorc je povedal, da je stanje obvladljivo, saj se je Krka ustavila tik pred vdorom v najbolj izpostavljene hiše, omenjeni ulici pa sta poplavljeni do polovice.

V Kostanjevici na Krki predvidevajo, da bo do sredine dneva še nekoliko narasla in nato začela upadati. Kot so ocenili, se je Krkina gladina dvignila ravno do meje, ko bi lahko začela resneje ogrožati. Težav z zalednimi vodami Kostanjevičani tokrat niso imeli, do jutra pa tudi niso dobili nobenega obvestila o morebitnem proženju plazov, je še povedal Zagorc. Po besedah poveljnika šentjernejske Civilne zaščite Jožka Jakšeta je Krka na območju Občine Šentjernej bregove prestopila pretežno na območju vsakoletnih poplav. Poplavila je tudi nekaj najbolj izpostavljenih cest, ki so jim morali zapreti.

Davi se je že umirjala, sicer pa so največ težav imeli s padavinsko vodo, ki je vdrla v nekaj hiš. Da bi ji omogočili umik, so morali prekopati eno od lokalnih cest pri Šentjakobu. Proženja plazov doslej niso zaznali.

Po podatkih centra za obveščanje so morali zaradi močnega deževja večkrat posredovati tudi v Posavju, kjer so imeli gasilci največ dela s prečrpavanjem padavinske vode.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste