Slovenija

Večinski lastnik Žičnic Vogel bo postal Anthony Tomažin

STA
29. 9. 2015, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Avstralski poslovnež slovenskih korenin Anthony Tomažin je s KD Kapitalom podpisal pogodbo za odkup 51-odstotnega lastniškega deleža v Žičnicah Vogel. Na Voglu, kjer so zabeležili rekordno poletno sezono, od novega večinskega lastnika pričakujejo, da bo pomagal pri uresničitvi širokega nabora načrtovanih investicij.

Arhiv Svet24

Kot je danes potrdil Tomažin, je kupoprodajno pogodbo z vodstvom KD Kapitala podpisal v ponedeljek, ko je plačal tudi deset odstotkov are. Do novembra bo plačal še preostanek kupnine, katere vrednosti ne razkriva. Ko bo novembra nakup zaključen, obljublja, da bo skupaj z upravo Žičnic Vogel javnosti predstavil vizijo za prihodnost Vogla.

Tomažin, ki je lastnik podjetja Terra Australis, se je v zadnjih letih zasidral v slovenski gospodarski prostor kot lastnik več ljubljanskih gostinskih lokalov in računalniške družbe RRC. V Voglu vidi velik potencial, saj sta na njem razvita tako zimski kot poletni turizem, veliko pa je še priložnosti za povečanje dejavnosti.

KD Kapital je kupca za svoj večinski delež v Žičnicah Vogel iskal že dlje časa, saj Žičnice Vogel niso bile opredeljene za strateške naložbe KD Group. Tomažin se je kot najverjetnejši kupec pojavljal od začetka tega leta, v boj za enega najbolje delujočih slovenskih gorskih središč pa se je v preteklih mesecih podal tudi interesent iz Ukrajine.

Predsednik uprave Žičnic Vogel Boštjan Mencinger je zadovoljen, da se je prodajni postopek zaključil in je konec negotovosti. Kot je že večkrat izpostavil, Vogel potrebuje finančno močnega lastnika, ki bi lahko pomagal razviti sodobno smučišče z zasneževanjem vsaj v spodnjem delu. Pri tem jih sicer ovira zakon o Triglavskem narodnem parku.

"Od novega lastnika pričakujem, da bo prinesel nekaj kapitala, da bi lahko načrtovane investicije izpeljali v čim krajšem roku," je izpostavil Mencinger in pojasnil, da imajo pripravljen širok nabor investicij, ki so v razponu od 100.000 do več milijonov evrov, začenši z zamenjavo naprave Zadnji Vogel. "Vsak svež denar bo izjemno dobrodošel," je poudaril Mencinger.

Žičnice Vogel kljub zahtevnim zimskim razmeram že zadnjih nekaj let poslujejo pozitivno. Lani so dosegle rekordne rezultate, saj so prihodki presegli 3,3 milijona evrov, čistega dobička pa je bilo za 180.000 evrov. Dober obet za prihodnje poslovanje je tudi letošnja rekordna poletna sezona, v kateri so Žičnice Vogel prvič prepeljale več potnikov kot pozimi.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste