Slovenija

Avstralija efekt tople grede jemlje bolj z levo roko

T.C.
11. 8. 2015, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Avstralija načrtuje, da bo do leta 2030 zmanjšala izpuste toplogrednih plinov za vsaj 26 odstotkov glede na leto 2005, je danes napovedal avstralski premier Tony Abbott. Gre za enega nižje postavljenih ciljev, ki po ocenah strokovnjakov ne zadošča za boj proti globalnemu segrevanju.

Kot je dejal Abbott na novinarski konferenci v Canberri, načrtujejo zmanjšanje emisij toplogrednih plinov za od 26 odstotkov do 28 odstotkov.

"Ta cilj je v sredini ciljev," ki so si jih postavila primerljiva gospodarstva, ki bodo svoje zaveze podala na globalni podnebni konferenci v Parizu, je dejal. Ocenil je, da gre za gospodarsko in okoljsko odgovoren cilj. 

Priznal je, da je cilj manjši, kot si ga je zadala EU - 34-odstotno zmanjšanje emisij do leta 2030 glede na leto 2005 -, a večji od tistega, ki si ga je postavila Kitajska, ki je največja onesnaževalka okolja na svetu.

Zaradi odvisnosti od energije na premog in relativno majhnega števila prebivalcev - 23 milijonov - je sicer Avstralija največji onesnaževalec okolja na prebivalca na svetu. Abbott je zatrdil, da bodo z dosego omenjenega cilja na prebivalca zmanjšali emisije toplogrednih plinov za 50 odstotkov.

Postavljeni cilj konservativne vlade pa je krepko pod ravnijo, ki jo večina okoljskih strokovnjakov izpostavlja kot potrebno za omejitev globalnega segrevanja na dve stopinji Celzija nad ravnijo v času pred industrializacijo.

Avstralske vladne oblasti za podnebne spremembe so priporočile 40- do 60-odstotno zmanjšanje emisij glede na leto 2000. Neodvisni Inštitut za podnebje pa meni, da bi morala Avstralija izpuste zmanjšati za 45 odstotkov glede na leto 2005.

Predstavnik inštituta John Connor je za televizijo ABC ocenil, da bo z danes predstavljenim ciljem Avstralija še naprej ostala največja onesnaževalka okolja na prebivalca na svetu.

Pariz bo konec leta gostil konferenco ZN o podnebnih spremembah, na kateri želijo doseči globalen dogovor o omejitvi emisij toplogrednih plinov, da bi preprečili še bolj ekstremne podnebne spremembe, ki so posledica globalnega segrevanja. Mednarodna skupnost si je zastavila cilj omejiti dvig globalne temperature na največ dve stopinji Celzija glede na raven v času pred industrializacijo.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste