Slovenija

Večina Slovencev za zaplete pri arbitraži krivi Hrvaško

STA/M.J.
9. 8. 2015, 09.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slovenci kljub političnim zapletom zaradi arbitražnega postopka ne pričakujejo poslabšanj odnosov s Hrvaško, kažejo rezultati današnje ankete Dela. Večji del vprašanih je tudi prepričanih, da je Hrvaška bolj odgovorna za krizo. Javno mnenje v Sloveniji sicer ostaja na strani arbitražnega postopka.

sta

Medtem ko je hrvaško javno mnenje povsem naklonjeno ravnanju tamkajšnje politike, ki je te dni izstopila iz arbitražnega postopka, za zaplete pa obtožuje Slovenijo, imajo Slovenci o tem precej drugačno mnenje, izhaja iz telefonske ankete, ki jo je med 30. in 31. julijem ter med 3. in 6. avgustom na reprezentativnem vzorcu 600 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

Da je za arbitražno krizo bolj odgovorna Hrvaška, ker je prisluškovala slovenskim predstavnikom, je prepričanih 37 odstotkov vprašanih. Petina anketirancev meni, da so slovenski predstavniki kršili pravila, zato je po njihovem za nastalo krizo bolj odgovorna Slovenija. Da so krive druge države, ki želijo škodovati tako Sloveniji kot Hrvaški, se je izreklo osem odstotkov sodelujočih v anketi.

Velika večina, 64 odstotkov vprašanih ocenjuje vlogo Hrvaške v zadnjih dogodkih negativno, le štiri odstotke vprašanih pozitivno. Mnenja o tem, ali je Slovenija s svojimi ravnanji v zvezi z arbitražnimi zapleti odigrala pozitivno vlogo, so najbolj nasprotujoča. O pozitivni vlogi je prepričanih četrtina vprašanih, 28 odstotkov jih meni, da je slovenska politika neizrazita, prav toliko jih meni, da je Slovenija ravnala slabo.

Bolj izrazito so anketiranci nezadovoljni z delovanjem slovenske diplomacije, ki jih, sodeč po podatkih ankete, z vlogo zunanjega ministra Karla Erjavca in njegovimi odzivi na prisluškovalno afero, očitno ni prepričala. Skoraj polovica - 49 odstotkov - vprašanih namreč meni, da je slovenska diplomacija delovala negativno, le 18 odstotkov jih je bilo z diplomatskimi ravnanji zadovoljnih.

Kljub političnim zapletom, odstopom arbitrov in enostranskemu izstopu Hrvaške iz arbitražnega postopka ostaja javno mnenje v Sloveniji na strani arbitražnega postopka. Največji del vprašanih (44 odstotkov) ima pozitiven odnos do arbitraže, 17 odstotkov je do tega vprašanja ravnodušnih, 18 odstotkov jih ima do arbitraže negativen odnos.

Anketiranci so glede nadaljnjih odnosov s Hrvaško zmerni optimisti, kar potrjujejo tudi podatki o rekordnem obisku slovenskih turistov na hrvaški obali. Dobra polovica vprašanih v anketi meni, da bodo odnosi med državama ostali nespremenjenih, 11 odstotkov optimistov verjame, da se bodo odnosi celo izboljšali, četrtina vprašanih pa pričakuje poslabšanje odnosov.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste