Slovenija

Zapore cest ob Križankah še naprej burijo duhove

T.C.
31. 7. 2015, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na odločitev vodstva Festivala Ljubljana, da iz varnostnih razlogov in hrupa ob prireditvah v Križankah postavijo zapore cest v okolici, ki je sprožila burne odzive v javnosti, se je odzval tudi svetniški klub Združene levice v svetu Mestne občine Ljubljana. Po njihovem mnenju se za navedenimi razlogi skriva boj proti zastonjkarstvu.

Wikipedija

Zapore cest v okolici Križank ob prireditvah Ljubljana festivala, ki so jih prvič postavili 23. julija, v času koncerta 2Cellos, so, kot so zapisali organizatorji, potrebne iz dveh razlogov. Prvi je varnost obiskovalk in obiskovalcev ter nastopajočih, drugi zmanjševanje hrupa.

Kot so zapisali mestni svetniki Združene levice, so z objavo informacije Mestne občine Ljubljana o zapori Zoisove ceste in severnega kraka Emonske ceste za ves promet organizatorji ljudem preprečili, da bi prisluhnili koncertu v parku in na okoliških javnih površinah. Zato se sprašujejo, ali se za navedenimi razlogi ne skriva boj proti zastonjkarstvu, saj je vodstvo zavoda že napovedalo, da bodo zapore tudi v prihodnje stalnica vseh prireditev Festivala Ljubljana v Križankah.

Wikipedia

Obenem se svetniki Združene levice sprašujejo, ali poslušalcev, ki povzročajo pretiran hrup, in morebitnih izgrednikov ni mogoče nadzorovati z varnostniki oziroma redarji. Omejitev prometa na Zoisovi in Emonski cesti, ki vključuje pešce, kolesarje in uporabnike zunanjih površin okoli Križank, se jim zdi pretirana.

Ob tem izpostavljajo junijske brezplačne prireditve na Kongresnem trgu, ki so bile prav tako pogosto v organizaciji Festivala Ljubljana. Čeprav je bil prireditveni prostor odprt za vse, to, kot pišejo, ni motilo nikogar. Za varnost je takrat skrbela najeta varnostna služba.

Pri ZL opozarjajo, da se vsi organizatorji dogodkov v Križankah ne poslužujejo tako drastičnih metod omejevanja javnega prostora, saj menijo, da lahko prireditev za zidovi popestri tudi širše urbano dogajanje. In še, "da koncerti klasične glasbe gotovo niso tolikšen magnet za razgrajače, da bi bili potrebni tako disproporcionalni ukrepi, kot je omejevanje mimohoda in zadrževanja".

Zapore prometa po mnenju svetniškega kluba ZL prispevajo k poglabljanju družbenih razlik, saj tiste ljudi, ki si vstopnic za prireditve ne morejo privoščiti, še dodatno odrivajo na rob družbe.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste