Slovenija

Policija razširila preiskovanje tudi na druge zaposlene na nevrološki kliniki

STA/J.P.
3. 6. 2015, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pred dnevi zaradi "dodatno ugotovljenih dejstev" sklenila razširiti izredni upravni nadzor na intenzivnem oddelku nevrološke klinike na obdobje od 1. februarja 2009 do konca junija letos. Na omenjenem oddelku je delal zdravnik Ivan Radan, ki je v priporu, ker ga policija sumi umora sedmih bolnikov.

STA

Sprva je bil izredni upravni nadzor odrejen za obdobje med 1. decembrom lani in 31. januarjem letos. Za razširitev časovnega obdobja se je ministrica odločila "zaradi spremembe časovne komponente izvedbe nadzora ter glede na potek izvedbe nadzornih dejanj in dodatno ugotovljenih dejstev". Kot ministrstvo pojasnjuje v sporočilu za javnost, bo komisija za izredni upravni nadzor v naslednjih dneh opravila razgovore z direktorjem Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in posameznimi zaposlenimi oziroma drugimi osebami, s katerimi UKC Ljubljana poslovno sodeluje oziroma je sodeloval.

Predmet izrednega upravnega nadzora je pregled zakonitosti delovanja na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo nevrološke klinike, in sicer na področju izvajanja zdravstvene dejavnosti (ugotavljanje smrti, obdukcija, vodenje zdravstvene dokumentacije, delovanje komisij UKC na področju kakovosti in varnosti, paliativna oskrba in zdravstvena nega), spoštovanja posameznih bolnikovih pravic (pravica do obveščenosti in sodelovanja, pravica do samostojnega odločanja o zdravljenju, upoštevanje vnaprej izražene volje, preprečevanje in lajšanje trpljenja) ter spoštovanja delovno-pravne zakonodaje (imenovanja in razrešitve vodij, sklepanje in prenehanje delovnega razmerja).

Poleg tega pa nadzor zajema še pregled odrejanja, izdaje, popisa in aplikacije zdravil, pa tudi dogajanja v zavodu v konkretnem primeru Radan na oddelku za intenzivno nevrološko terapijo ter skladnosti ravnanja vodstva in drugih zaposlenih v konkretnem primeru.

Komisija za izredni upravni nadzor je z nadzorom začela že februarja. Doslej je pridobila obsežno listinsko dokumentacijo, ki je še vedno predmet natančnega pregleda, opravila pa je tudi daljši razgovor z Radanom, pojasnjujejo na ministrstvu. Glede njegovih izjav so pridobili tudi pojasnila s strani UKC Ljubljana.

Nadzor zajema še pregled odrejanja, izdaje, popisa in aplikacije zdravil.

Ob tem na ministrstvu napovedujejo, da bo nadzor zaključen predvidoma do konca junija. Komisija bo o svojih konkretnih ugotovitvah ministrico seznanila s poročilom. Na ministrstvu napovedujejo, da bo Kolar Celarčeva v primeru ugotovljenih nepravilnosti izdala odločbo z ukrepi za odpravo nepravilnosti in po potrebi obvestila tudi druge pristojne organe ali organizacije.

Ministrstvo za zdravje vzporedno s potekom izrednega upravnega nadzora pri obravnavi navedene problematike sodeluje tudi z drugimi državnimi organi in pristojnimi institucijami, še dodajajo v sporočilu za javnost.

V začetku leta je prišla na dan informacija, da naj bi zdravnik na intenzivnem oddelku nevrološke klinike Ivan Radan pospešil smrt enega bolnika s preveliko dozo kalija. Policija zdravnika po nekajmesečni preiskavi sumi storitve 24 kaznivih dejanj, poleg sedmih umorov tudi neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin.

Policija naj bi svoje preiskovanje razširila tudi na druge zaposlene na kliniki. Ministrica Kolar Celarčeva je že februarja odredila izredni upravni nadzor, na zdravniški zbornici pa je stekel postopek za odvzem zdravniške licence Radanu.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov