Slovenija

Tihi boj proti nasilju

Polona Krušec
17. 5. 2015, 10.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na Goriškem je bilo v letošnje letu zoper nasilje v družini obravnavanih že 36 primerov. Žal je veliko tudi takih, ki organa policije sploh ne dosežejo. Največkrat so žrtve ženske. So tepene, ustrahovane in ohromljene. Zunanje rane se zacelijo hitro, notranje nikoli. Šele ko o dogajanju za štirimi stenami začne sumiti okolica, so prisiljene ukrepati.

Polona Krušec

»Znala sem se oskrbeti sama, ker sem vedela, da če grem v zdravstveni dom, moja krvaveča rana na licu ne bo videti kot padec po stopnicah ali udarec v vogal omare. Zgodba bi šla na policijo, jaz pa tega nisem ne hotela ne zmogla,«je iskreno priznala naša sogovornica, ki je v primežu nasilja že pet let. »Ko sem dobila prvo zaušnico, sem doživela hud šok. Vedno ko sem poslušala zgodbe o tem, kaj se dogaja nekaterim ženskam, sem si srčno oddahnila, da jaz nisem med njimi, ko pa me je mož prvič udaril, se mi je 30 let življenja sesulo v prah.« Vedela je, da to ni bila nesreča in da se bo dejanje ponavljalo. Najbolj je jezna sama nase, ker si ni dovolila biti žrtev, ki bi ji lahko pomagali. Nikoli ni ukrepala, do nedavnega, ko jo je mati prisilila, da se preseli nazaj domov. Moža za nasilje, ki ji ga je prizadejal, ni prijavila. »Ženske, ki se nam to dogaja, se nekako kar prepoznamo med sabo in včasih celo poklepetamo, ampak naše 'krvave' teme so tabu. Najbolj hudo je, ker od štirih, ki jih poznam, tri še vedno prenašajo udarce, nobena ni prosila za pomoč ali ravnanja prijavila pristojnemu organu. Četrta je pred kratkim uspela s prepovedjo približevanja, tako da je zdaj zaščitena pred partnerjem, od katerega se je tudi odselila

Najhujša oblika je umor

Na nacionalni ravni policija ugotavlja, da nasilje v družini zavzema precejšen del njihovega delovanja. Letno obravnavajo kar okrog 80.000 različnih kaznivih dejanj, od tega več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju. V tem okviru gre od navidezno blagih oblik z manj opaznimi posledicami do tistih najhujših, kot so umori v družini.

Kot poroča Dean Božnik, tiskovni predstavnik Policijske uprave v Novi Gorici, število kaznivih dejanj nasilja sicer nekoliko upada, narašča pa izrek prepovedi približevanja.»V nujnih primerih, ko gre za nasilje v družini, namrečpolicija samostojno izreče prepovedpribliževanja, da žrtvi zagotovi varnost in prepreči nadaljnje nasilje. Policijska uprava Nova Gorica se glede obravnave nasilja v družini povezuje z Okrožnim državnim tožilstvom Nova Gorica,« so sporočili. Ugotavljajo tudi, da s tega naslova zelo dobro sodelujejo s tamkajšnjim centrom za socialno delo. Pri reševanju problematike seveda pomagajo državne in nevladne organizacije, je poudaril policijski inšpektor v Sektorju uniformirane policije v Novi Gorici, Janko Mencinger.

Skrb vzbujajoča statistika

Lani so na območju Policijske uprave Nova Gorica obravnavali 116, v letu 2013 pa 146 kršitev z elementi nasilja v družini, ukrep prepovedi približevanja pa so policisti lani izrekli v 45 primerih.

Ko smo našo sogovornico seznanili z letošnjo statistiko, se je prijela za glavo in rekla»To je 35 družin, ki so v primežu hudega nasilja. Ponekod imajo tudi otroke, jaz jih na srečo nisem imela.« Za izstop iz začaranega kroga se lahko zahvali mami, ki jo je postavila pred grozno dejstvo; »živi« ali »umiraj«. »Rane se na zunaj hitro zacelijo, notranje nikoli. Ne čudi me, da so časopisi polni nesrečnih zgodb, a upam, da bodo kakšno žensko opogumili, ker si nobena ne zasluži, da živi v peklu fizičnega in psihičnega maltretiranja,« je zaključila.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste