Slovenija

V duhu preprostosti?

Renata Žnidar
14. 4. 2015, 20.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Hčere krščanske ljubezni svetega Vincencija Pavelskega v Radečah dobijo mesečno skoraj 11.000 evrov najemnine. V njihovih prostorih namreč deluje prevzgojni dom, v katerem so zaprti mladoletni prestopniki. Trenutno jih je 23.

Renata Žnidar

Prevzgojni dom deluje od leta 1951, zaradi različnih kaznivih dejanj pa v njem prestajajo kazen mladoletniki med 14. in 23. letom starosti. Prostore imajo v objektih in na zemljiščih, ki so večinoma v lasti Družbe hčera krščanske ljubezni sv. Vincencija Pavelskega iz Ljubljane. Od leta 2008 je družbi država z denacionalizacijo postopno vračala premoženje, zato zdaj za najem okoli 3000 kvadratnih metrov površin lastnicam plačujejo najemnino. Ta znaša okoli 10.600 evrov mesečno, zato so se že v preteklosti pojavljale ideje o ukinitvi doma, ki je edini te vrste v Sloveniji.

Bojazni zdaj ni več, ukinitve menda ministrstvo za pravosodje ne načrtuje, je povedal direktor Prevzgojnega doma Radeče Franc Majcen. Tovrstno ustanovo država potrebuje, prav tako so v Radečah zadnja leta dobro sprejeti in živijo v sinergiji s krajem. »Selitev bi zagotovo prinesla negodovanja krajanov, pri nas pa vemo, da prevzgojni dom ni moteč, prav nasprotno,« je prepričan radeški župan Tomaž Režun. A je tudi po njegovem mnenju cena najema občutno previsoka, zato se bo treba pred sklenitvijo nove pogodbe, zdajšnja se izteče 1. oktobra letos, o njej pogajati v duhu zniževanja stroškov. Režun pravi, da bi bilo, če se s hčerami krščanske ljubezni nikakor ne bi bilo mogoče dogovoriti o nižji ceni, mogoče najti tudi druge ustrezne prostore v bližini. V domu je danes 49 zaposlenih, ki trenutno skrbijo za 23 mladoletnih prestopnikov. 

Porast družinskega nasilja

Renata Žnidar

Mladoletniki v radeškem prevzgojnem domu preživijo od enega do treh let, odvisno od teže kaznivega dejanja, ki so ga storili. Veliko je kazni zaradi ropov in velikih tatvin, nasilja in prometa s prepovedanimi drogami, v zadnjem času pa beležijo porast družinskega nasilja.

V nasprotju s klasičnimi zapori v prevzgojnem domu ni mogoča uporaba mobilnih telefonov in interneta, prav vsi pa morajo biti skoraj sedem ur dnevno vključeni v učne in delovne procese. Povprečna starost zaprtih je trenutno 18,6 leta, najmlajši ima 16, najstarejši pa 21 let. Veliko je Romov, predvsem dolenjskih.
Hčere krščanske ljubezni svetega Vincencija Pavelskega imajo med drugim zapisano, da jih Kristusova ljubezen priganja, da hitijo v duhu ponižnosti, preprostosti in ljubezni na pomoč vsaki revščini. Prav zaradi teh načel v Radečah računajo, da bodo v duhu preprostosti prisluhnile tudi splošni situaciji in znižale ceno najema za objekte in zemljišča, kjer skušajo na pravo pot spraviti mlade ljudi, ki niso imeli urejenih družinskih razmer in so zato stopili na pot kriminala.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov