Slovenija

Za dostojno umiranje

Polona Krušec
1. 3. 2015, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Demografska slika severne Primorske kaže, da visok odstotek prebivalstva predstavljajo starejši. »Ker so s staranjem povezane tudi bolezni, je posebna skrb za paciente, sploh tiste, ki so neozdravljivo bolni, izjemno pomembna,« je povedal dr. Marko Vudrag, vodja novogoriške enote Nacionalnega inštituta za zdravje, ki se bori za neke vrste hospic na Goriškem.

Arhiv Svet24

Ker na tem območju še ni organizirane oskrbe smrtno bolnih, to zdaj sicer zelo kvalitetno nudijo Bolnišnica Franca Derganca v Šempetru pri Gorici, domovi za ostarele in oskrbovalke starejših, Vudrag razmišlja, da bi ustanovili neko zaokroženo enoto, ki bi omogočila dostojno in čim bolj neboleče umiranje. Šlo bi za nekakšen hospic, ki zelo uspešno že deluje v Ljubljani.

Vse pogosteje se pojavljajo bolniki s hudimi, neozdravljivimi boleznimi, ki se ne odločajo za bolnišnično zdravljenje, ampak želijo naravno smrt, brez posredovanja medicine. Ta se vključi le takrat, ko lajša bolečine. Seveda pa stroka v takih položajih pomaga tudi v psihološkem smislu, saj je naloga paliativne oskrbe usmerjati bolnika tako »telesno« kot psihološko. Vudrag pravi, da zdravljenja praktično ni več, bolniki se odločajo samo za lajšanje bolečin in ostalih spremljajočih negativnih spremljevalcev, ki jih prinaša resno bolezensko stanje.

Prav paliativna oskrba in možnost postavitve povezovanja oskrbe na smrt bolnih sta bili glavni temi regijskega odbora za javno zdravje v Novi Gorici. Za zdaj je to le ideja, vendar zainteresiranost tako lokalnih skupnosti kot strokovnjakov je.

STA

Seveda bo glavni izziv pridobiti sredstva za uresničenje projekta. Vodja goriške enote nacionalnega inštituta je dejal, da stavijo predvsem na razpise, ki jim lahko denar prinesejo iz Evrope, države ali na občinski ravni. Idejo bodo uresničevali po korakih in v naslednjem obdobju pripravili kar nekaj srečanj s tistimi, ki bi jih povezali v dejavnost. Med drugim se bodo sestali z ljubljanskimi kolegi, ekipo Hiše hospic, in podrobneje spoznali njihovo delovanje. »Delati moramo po majhnih korakih, to so zahtevne zadeve, najprej se moramo dobro organizirati. Zagotovo bi morali to dejavnost voditi v bolnišnici, kjer je dovolj strokovnjakov, vendar morajo ti imeti svojo 'podaljšano roko' predvsem na terenu,« pravi Vudrag.

Glede nedavno sprejetega državnega programa paliativne oskrbe je povedal, da gre za dokaj zahteven predpis, ki je »organizacijsko in logistično težko izvedljiv. Regiji ne prinaša takega delovanja, kot bi ga mi pričakovali, zato se bomo dodatno sami aktivirali«. 

Goriško društvo za boj proti raku in regijski svet za javno zdravje, oba pod okriljem nacionalnega zdravstvenega inštituta, bosta za začetek vzpostavila poseben sistem pomoči bolnim, ki bo realiziran v dveh delih; prvi bo posebna informacijska točka, ki bo nudila brezplačen telefonski pogovor s strokovnjaki, drugi del pa bo terensko delo. Ideja je tudi, da bi vzpostavili mobilno enoto. Ta bi 24 ur na dan pomagala neozdravljivo bolnim.

Nad pobudo je zelo navdušen gospod Andrej, ki je pred kratkim izvedel, da ga je rak že tako prizadel, da ga čaka samo še nekaj mesecev življenja. »Teh ne želim preživeti v bolnišnici, ampak bi rad ostal doma, v svojem okolju, ki mi ne povzroča tolikega stresa, in med domačimi. K meni zdaj prihaja zelo prijazna patronažna sestra, tudi zdravnik, če so tegobe prehude. Za zdaj gre,« je povedal.

Pristop k smrtno bolnemu mora biti občutljiv in strokoven. Potrebovali bodo tako prostovoljce kot zdravstveno osebje. S tem bodo še bolj lahko pomagali tistim bolnikom, ki si želijo dostojno in čim bolj mirno umreti doma. Takih je vse več.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste