V okviru inšpekcijskega pregleda inšpektorji za hrano oz. uradni veterinarji so preverjali, ali so izpolnjene zahteve živilske zakonodaje.
Preverjali so izpolnjevanja higienskih pogojev objekta (prostorov, opreme, naprav in ostalih pripomočkov namenjeni rokovanju z živili), sledljivost dobavljenih živil, ustreznost rokovanja z živili, primernost osebne higiene in usposobljenost oseb, ki delajo z živili. Pri rednih pregledih je bila glede na rezultate prvih pregledov v nadaljevanju leta posebna pozornost namenjena sledljivosti dobavljenih živil.
Izbor objektov za pregled je potekal bodisi na podlagi tveganja, ki ga predstavlja posamezen objekt, bodisi na podlagi prijav. Najpogostejše neskladnosti ugotovljene v okviru pregledov gostinskih obratov so bile: neustreznost higienskih razmer v objektih, neskladnosti glede sledljivosti, nedosledno in neustrezno izvajanje notranjih kontrol in vodenje dokumentacije oziroma evidenc ter neustrezna usposobljenost zaposlenih, ki delajo z živili.