Slovenija

Ministrica varčuje, družine pa ogrožene

Črt Kaker, Simon Rosc
17. 1. 2015, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Da naše brezplačno šolstvo kljub visokim davkom, ki jih plačujemo državljani Slovenije, že dolgo ni prav zares brezplačno, ve vsak, ki ima šoloobveznega otroka. A zdaj so napovedani novi rezi v šolstvu, ki bodo najverjetneje družinske proračune še dodatno obremenili. Ti pa so že tako precej obremenjeni, žal, velikokrat preobremenjeni.

Mediaspeed

Napovedani novi rezi v šolstvu so dodobra razburili številne organizacije, sindikate in starše otrok, ki pristojno ministrstvo pozivajo, naj napovedane ukrepe nemudoma umakne. To je namreč v začetku meseca začelo izvajati ukrepe, s katerimi naj bi v letošnjem letu privarčevali približno 10 milijonov evrov. Del bodo po besedah ministrice Stanke Setnikar privarčevali z zniževanjem materialnih in drugih stroškov na ministrstvu. Nižali bodo stroške splošne in poklicne mature, zaključnega izpita, nacionalnega preverjanja znanja ter poklicnega in maturitetnega tečaja, slednji namreč po trditvah ministrstva ne daje želenih rezultatov.

Srednjim šolam znižujejo sredstva, ki jim jih namenjajo na posameznega dijaka, omejujejo tudi število vpisnih mest, ki jih financira ministrstvo na zasebnih glasbenih šolah. Znižujejo še plačilo za izvajanje interesnih dejavnostih v osnovnih šolah (za sedem odstotkov), spreminjajo financiranje šole v naravi, tako da bo subvencionirana le še za učence s težjim socialnim statusom, učiteljem pa ukinjajo plačilo učne pomoči učencem s tako imenovanimi odločbami.

Koliko in kje?

Ukinitev plačila dodatne učne pomoči naj bi državi prinesla prihranek v višini 3,1 milijona evrov, dodatna 2,1 milijona naj bi ministrstvo privarčevalo z znižanjem projektnega financiranja, 1,5 milijona s spremembo financiranja programov srednjega šolstva, dober milijon pa z znižanjem stroškov ministrstva. Z znižanjem financiranja interesnih dejavnosti naj bi ministrstvo privarčevalo 400.000 evrov, s spremembo financiranja šole v naravi 430.000 evrov, z omejitvijo vpisa v poklicni in maturitetni tečaj pa 325.000 evrov. Pri glasbenih šolah naj bi privarčevali 232.000 evrov, še kažejo podatki, ki jih je pred dnevi posredovalo šolsko ministrstvo.

Te reze so sindikati in del javnosti še nekako sprejeli, kot kaže pa bo šolsko ministrstvo še varčevalo. Kje in na kakšen način, si preberite v današnji tiskani izdaji časnika Svet24!

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste