Slovenija

Počivalšek na OZS izpostavil ustvarjanje pogojev za domače gospodarstvo

STA/J.P.
23. 12. 2014, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pogoji za poslovanje v Sloveniji bi morali biti po mnenju gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v prvi vrsti ugodni za domače gospodarstvo, ne usmerjeni le v pridobivanje tujih vlagateljev. Če bodo pogoji ugodni za domače gospodarstvo, bodo prišli tudi tuji vlagatelji, je dejal na seji upravnega odbora OZS.

STA

Obrtniki in podjetniki so na današnji seji upravnega odbora novega ministra seznanili s težavami, ki jih tarejo. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je spomnil, da imajo v malem gospodarstvu do ministra in vlade 100 zahtev. "Če bi bile te uresničene, bi bilo gospodarstvo že na poti iz krize," je dejal. Ponovil je, da v OZS nasprotujejo vsakršnemu dvigu davkov in prispevkov.

Člani upravnega odbora zbornice so med težavami izpostavili tudi plačilno nedisciplino, otežen dostop do finančnih virov, dolgotrajne sodne postopke in slabe pogoje za poslovanje. "Zainteresirani smo za vsakega vlagatelja, tudi tujega, vendar ne želim, da se prilagajamo tujim vlagateljem, temveč moramo pogoje ustvarjati za domače gospodarstvo," pa je dejal Počivalšek.

Ponovil je, da si bo prizadeval, da bo pri kreiranju politike deloval kot ambasador gospodarstva. "Zavezal sem s k temu, da gospodarstva ne bomo obremenjevali z novimi obremenitvami, kar mi morda ni čisto uspelo," je dejal minister.

Ob tem pa je izpostavil, da je vlada opustila idejo za uveljavitev po njegovi oceni neprimernega davka na sladke pijače. "Neprimernega zato, ker smo zdravstvo izrabili za izgovor za reševanje proračuna," je dodal.

Vlada je z zaprtjem proračuna za prihodnje leto po njegovem mnenju sicer dosegla stabilnost, zato se lahko zdaj loti ustvarjanja pogojev za zagon gospodarstva. "Dejstvo je, da bomo letošnje leto zaključili z 2,5-odsotno rastjo BDP, od štirih generatorjev gospodarske rasti pa pri treh beležimo napredek, predvsem pri izvozu, zato je še toliko bolj pomembno, da tiste, ki vlečejo, ne obremenjujemo še dodatno," je izpostavil.

Ocenil je, da so obremenitve dela v Sloveniji med najvišjimi v EU, hkrati pa je v primerjavi z ostalimi članicami v Sloveniji nizka obremenitev kapitala. Po njegovem mnenju je problematična predvsem preveč toga delovna zakonodaja, saj "ni delodajalca, ki bi odpustil dobrega delavca". Zadnja sprememba delovne zakonodaje po njegovi oceni namreč kljub vsem pogajanjem in trudu ni prinesla želenih sprememb, zato je obrtnikom obljubil, da si bo prizadeval, da se bodo te zadeve spremenile.

Minister je med prioritetami izpostavil tudi boljše upravljanje z državnimi podjetji in pa uspešnejše prestrukturiranje gospodarstva. Rezerve, kjer so še možne spremembe, Počivalšek vidi tudi na področju trošarin, saj so cene goriva v Sloveniji v večini višje kot v sosednjih državah.

Kar se tiče prodaje premoženja, mora imeti država po njegovem mnenju jasne načrte o tem, kaj želi s temi podjetji doseči. Podjetja bomo prodajali v korist države in korist podjetij, ki se prodajajo, je dejal. Verjame sicer, da se bo v novem letu tudi potek prodaje, ki mu ni najbolj všeč, dalo popraviti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste