Slovenija

So vaši dolgovi v resnici višji?

Žiga Kariž
30. 10. 2014, 17.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nekoč davčna, danes finančna uprava je glavno orodje in orožje, ki ga vlada uporablja za polnjenje državne blagajne. In verjemite, v današnjih časih si resnično ne želite biti dolžni državi. Posledice pridejo hitro in udarijo močno. Najhuje pa je, da nikoli ne veste, kdaj vam bodo vzeli, in še huje, koliko vam bodo vzeli.

Dokaz za to je tudi odločba o izvršbi, ki se je te dni širila po omrežju Facebook. V njej so bile številke, ki so marsikoga na prvi pogled prepričale o tem, kako tiranska in nepravična je naša država. Glede na odločbo naj bi neznanemu podjetniku iz Maribora zaradi 2,50 evra dolga zaračunali kar 75,60 evra zamudnih obresti, k temu so dodali še stroške izvršbe v višini 25 evrov in mu nato z računa skupaj rubili 103,10 evra. Ob objavi na facebooku so se vrstili zgroženi komentarji državljanov. »To je pač trenutno stanje, ki ga imamo, in nič ne kaže na bolje … revež je vedno TEPEN,« je zapisal eden izmed komentatorjev.

A izkazalo se je, da je zgodba drugačna in malce bolj zapletena, kot je videti. Država oziroma finančna uprava (Furs) glede na podatke, ki smo jih pridobili o tem primeru, ni grozljivi tiran, prav zagotovo pa okorel sistem, ki državljanom, ki so v stiski, skoraj praviloma stisko še poglobi. Kot smo izvedeli, je bil dolg podjetnika iz Maribora v osnovi veliko, veliko višji kot 2,50 evra. Tako da gre v tem primeru le za preostanek dolga. Kot lahko sklepamo, je podjetnik svoj dolg poravnal, a bil pri tem površen in je nakazal 2,50 evra premalo. Samo po sebi se mu zaradi tega ne bi zgodilo nič hudega, saj Furs terja le dolgove, višje od 10 evrov.

Zdaj pa pridemo do dela, ki bi mu lahko rekli črna luknja za davčne dolžnike. Ko želi podjetnik poplačati dolg državi, gre pogledat svojo knjigovodsko kartico, kjer naj bi pisalo, za kakšen znesek sta si z državo še »v žlahti«. A znesek, ki ga vidi tam, po vsej verjetnosti ni pravi, saj ne vsebuje vseh zamudnih obresti. Tako je bilo očitno tudi v primeru štajerskega podjetnika, ki mu je za plačilo ostalo 75,60 evra zamudnih obresti. Kaj se je torej zgodilo? Podjetnik je poravnal znesek, ki so mu ga dacarji bodisi navedli v opominu pred izvršbo bodisi ga je videl na portalu eDavki. Ko je denar prispel na njegov konto, pa je uradnik v roke vzel kalkulator in ugotovil, da se je od trenutka zadnjega obračuna pa do dneva, ko je bil dolg poplačan, nabrala še zajetna količina zamudnih obresti. Tako je naš podjetnik v trenutku, ko je mislil, da je dolg poravnal, spet postal davčni dolžnik, si prislužil še eno izvršbo in nakopičil več kot 100 evrov nepotrebnih stroškov.

Na Fursu zato dolžnikom svetujejo, naj si, preden poplačajo dolgove, sami izračunajo zamudne obresti do dne plačila, pri tem pa lahko uporabijo kalkulator, ki se nahaja na njihovi spletni strani.

Furs jemlje več, kot bi smel?

Ko so nam predstavniki Fursa razlagali delovanje kalkulatorja zamudnih obresti, pa smo prišli do presenetljivega podatka, da pri računanju zamudnih obresti uporabljajo 10-odstotno letno obrestno mero, oziroma kakor piše v zakonu o davčnem postopku, 0,0247 odstotka na dan, kar je veliko več, kot določa z zakonom predpisana zamudna obrestna mera, ki trenutno znaša 8,15 odstotka na letni ravni. V zakonu namreč nikjer ne piše, da bi se ta obrestna mera lahko spreminjala s katerim drugim zakonom, pač pa le, če se tako dogovorita upnik in dolžnik. Ali je Furs sklenil tovrsten dogovor z vsemi dolžniki, nam z ministrstva za finance do konca redakcije niso odgovorili.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste