Slovenija

Za izgubo delovnih mest kriva tudi rusko-ukrajinska kriza

Simon Rosc
25. 10. 2014, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Podatki kažejo, da ima naša država srečo, da tuji trgi veliko povprašujejo po naših storitvah in se tako naš izvoz produktov veča. A na drugi strani se podjetja srečujejo tudi s težavami, ena takšnih je izguba ruskega trga zaradi rusko-ukrajinske krize. Čeprav smo daleč, so zaposleni v Sloveniji zaradi tega tudi že ob službe.

Reuters

Slovenski izvoz blaga se je v prvih osmih mesecih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za pet odstotkov. A žal obstajajo tudi podjetja, ki se morajo spoprijemati s težavami, ki so povezane z naročili iz tujine, predvsem iz Putinove Rusije.

Rusija je šesti največji izvozni trg slovenskih podjetij.

To se je zgodilo tudi podjetju BSH iz Nazarij, ki je sicer dobro stoječe podjetje, ki daje kruh mnogim prebivalcem v Zgornjesavinjski dolini. Z omenjeno zgodbo nas je seznanila bralka, ki nam je sporočila, da je bila zaposlena v tem podjetju, a je službo izgubila, za kar pa naj bi bili krivi Rusi. »Z zaprtjem ruskega trga je tudi naše podjetje izgubilo del naročil, zaradi česar so morali del zaposlenih odpustiti,« je povedala bralka.

Kot smo med raziskovanjem zgodbe odkrili, je bil sicer razlog za opuščanje delavcev splošen upad naročil za 20 odstotkov, od tega je bilo upada naročil zaradi ruskega trga šest odstotkov. A to je le en primer podjetja, ki je izgubilo naročila iz daljne Rusije, kar je posledično vodilo v odpuščanje delavcev. Obstajajo tudi takšna, ki so imela naročil iz Putinovega imperija še več, a z nami zaradi negativnega predznaka zaradi odpuščanj niso želeli govoriti.

»Z zaprtjem ruskega trga je tudi naše podjetje izgubilo del naročil.« Bralka

Gospodarska zbornica nam je dala podatke o stanju izvoza na kritične trge, kamor spadata tudi Rusija in Ukrajina. Izvoz tja se je od januarja do julija letos v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 6,5 odstotka oziroma za dobrih 40 milijonov evrov. Še večji je upad slovenskega izvoza na ukrajinski trg, saj se je zmanjšal skoraj za 20 odstotkov oziroma dobrih 27 milijonov evrov. Gospodarska zbornica tako napoveduje, da bo skladno s temi podatki izvoz na oba trga letos za okoli 100 milijonov evrov manjši kot leta 2013.

A Rusija in Ukrajina še zdaleč nista edina trga, kjer slovenska podjetja prodajo vse manj. Letos se je občutno zmanjšal tudi izvoz v Južno Afriko in Indijo, nekoliko manj pa so slovenska podjetja izvozila tudi na Kitajsko. A kljub izgubam na nekaterih trgih v povprečju naša podjetja še vedno velik del prihodkov ustvarijo v tujini, kar pa povzroča, da smo vse bolj odvisni od tujine in s tem tudi podvrženi nepričakovanim nihanjem, kot se je zgodilo v Rusiji in Ukrajini.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste