Slovenija

S prvim skupinskim nakupom energije gospodinjstva povprečno do 164 evrov prihranka

M.J.
20. 10. 2014, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V prvem skupinskem nakupu energije v Sloveniji, ki ga je organizirala Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), je sodelovalo 24.168 gospodinjstev, ki bodo pri nakupu elektrike in plina povprečno lahko prihranila 164 evrov. Predsednica ZPS Breda Kutin je na današnji novinarski konferenci ocenila, da je bila licitacija pretekli četrtek izjemno uspešna.

Profimedia

Na četrtkovi licitaciji je v kategoriji elektrika zmagal Gen-I, v kategoriji plin Energija Plus, v kategoriji elektrike in plina pa Gen-I, je pojasnila Kutinova. Skupinski nakup potrošnikom po njenih besedah omogoča 21-odstotkov nižjo ceno električne energije in 15-odstotkov nižjo ceno zemeljskega plina.

Povprečno gospodinjstvo bo z menjavo ponudnika za elektriko lahko prihranilo več kot 70 evrov na leto, z menjavo ponudnika plina več kot 90 evrov na leto, z menjavo ponudnika za elektriko in plin pa 140 evrov na leto. "Rezultati licitacije kažejo, da se zamenjava splača. Najvišje prihranke si lahko obetajo tisti, ki dobavitelja elektrike in plina še nikoli niso zamenjali," je dejala.

"Licitacija je bila izjemno zanimiva, saj se je je udeležilo visoko število ponudnikov, bili smo priča ostremu boju v vseh treh kategorijah, trajala pa je kar šest ur," je izpostavila Kutinova. O tem, kdo vse je sodeloval na licitaciji, ni želela govoriti, saj da je bil tak dogovor pred licitacijo.

Izračuni prihrankov temeljijo na profilu povprečnega gospodinjstva, porabe pa se med seboj zelo razlikujejo. Zato bo višina prihranka, ki si ga potrošnik lahko obeta od zamenjave, vsakemu znana šele, ko bo prejel oceno prihrankov.

Kot je poudarila Kutinova, je ZPS preverila določila pogodb in splošnih pogojev, ki veljajo za potrošnike, ki bodo dobavitelja zamenjali v okviru skupinskega nakupa. Gre za pogodbe brez vezave, brez skritih stroškov, z navzgor omejeno ceno za prihodnjih 12 mesecev, ter z zavezo dobavitelja, da bo pravočasno sporočil potrošnikom ceno, ki bo veljala po izteku 12 mesecev.

Potrošniki, ki so prijavo za sodelovanje v skupinskem nakupu oddali do 15. oktobra, bodo prejeli individualno oceno prihrankov v drugi polovici novembra, in sicer na podlagi podatkov iz oddane prijave. Takrat se bodo gospodinjstva tudi odločila, ali bodo dejansko zamenjala ponudnika.

Zaradi velikega interesa pa je zveza podaljšala možnost prijave, pri čemer Kutinova opozarja, da bodo prednost imeli že registrirani potrošniki. Zamenjava ponudnika je sicer, kot zagotavljajo v ZPS, enostavna, varna in brezplačna.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste