Slovenija

Gorenje izdalo za 73 milijonov evrov obveznic in preseglo načrte

STA/M.J.
10. 10. 2014, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Gorenje je danes uspešno izdalo petletne obveznice v skupni nominalni višini 73 milijonov evrov. Družba je prvotno načrtovala izdajo obveznic v obsegu 50 milijonov evrov, vendar se je zaradi velikega zanimanja vlagateljev odločila za večjo izdajo. Gre za Gorenjevo prvo izdajo obveznic, odkar je javna delniška družba, so sporočili iz podjetja.

Wikipedia

Finančna sredstva, pridobljena s prodajo obveznic, bo Gorenje namenilo za izboljšanje strukture ročnosti dolga ter delno poplačilo obstoječih posojil.

Gorenje je k nakupu petletnih obveznic povabilo vlagatelje v Sloveniji in drugih državah EU. Odziv vlagateljev je bil zelo dober, zato so se v Gorenju odločili izdati obveznice v večjem obsegu od predvidenega. Obveznice bodo uvrščene v kotacijo Ljubljanske borze.

Kot je povedal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac, je izdaja obveznic del strateških aktivnosti, s katerimi izboljšujejo finančno sliko skupine Gorenje. "Dober odziv vlagateljev potrjuje pravilnost naše odločitve in je izkaz zaupanja finančnih trgov v skupino in njen prihodnji razvoj," je še dejal Bobinac.

Za nakup Gorenjevih obveznic z nespremenljivo 3,85-odstotno letno obrestno mero se je odločilo 97 vlagateljev. Gre za pretežno profesionalne upravljavce premoženja iz različnih finančnih ustanov.

Po besedah člana Gorenjeve uprave za finance in ekonomiko Petra Groznika pa Gorenje nadaljuje s finančnim prestrukturiranjem in aktivnostmi na mednarodnih kapitalskih trgih.

Poudaril je, da so pri tem osredotočeni na razdolževanje in zniževanje stroškov njihovih posojil. Poslovanje pa je usmerjeno v zagotavljanje ustreznih donosov za vse, ki financirajo poslovanje Gorenja - tako za upnike kot za lastnike.

Nominalna vrednost ene obveznice je bila 1000 evrov, minimalna nakupna količina pa je znašala 10.000 evrov oz. 10 obveznic. Glavnica obveznic zapade v petih enakih letnih obrokih skupaj s pripadajočimi obrestmi. Končno dospetje obveznic je 10. oktober 2019.

Za strokovno svetovanje in storitve v zvezi z izdajo in prodajo obveznic je Gorenje pooblastilo družbe Alta skupina, Alta Invest, organizatorja izdaje Novo Ljubljansko banko ter Novo kreditno banko Maribor kot sodelujočega izvajalca.

Velenjska družba se je s prvo izdajo obveznic pridružila Petrolu in NLB, ki sta junija izdala za 265 oz. 300 milijonov evrov obveznic in tako dokazala, da so tudi slovenska podjetja brez poroštva države sposobna zbrati finančna sredstva na trgu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste