Slovenija

V Notranjsko-kraško regiji po večini novi stari župani

STA/J.P.
6. 10. 2014, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Notranjsko-kraška regija je po večini dobila župane včeraj, drugi krog bo potekal le v Postojni in Ilirski Bistrici, kjer bo glede na dosedanje predvolilno dogajanje v prihodnjih dveh tednih še precej napeto. Sicer do večjih presenečenj ni prišlo, v ostalih občinah bodo županovanje nadaljevali aktualni župani.

Youtube

Aktualni postojnski župan Jernej Verbič se podaja v drugi krog. V prvem krogu so mu volivci namenili 44 odstotkov glasov, njegov nasprotnik v drugem krogu bo neodvisni kandidat Igor Marentič, ki je dobil 29 odstotkov glasov, čeprav naj bi bil glavni Verbičev nasprotnik Brank Milharčič iz vrst SMC. Milharčič se je z dobrimi 13 odstotki glasov tako zavihtel šele na 3. mesto.

Verbič sicer močan ostaja tudi v občinskem svetu. Njegova lista Skupaj - Poper je osvojila štiri stolčke v občinske svetu, po štiri mesta pa so si priborili tudi lista Mi Znamo in SMC. Tri mesta v občinskem svetu si je priborila SDS, po dve mesti pa bosta zasedli Lista za mlade in TeK za napredek. DeSUS, SD, Lista NNV (Ni nam vseeno) in Nova Slovenija - Krščanski demokrati bodo v postojnskem občinskem svetu zasedli po eno mesto.

Še bolj napeto kot v Postojni je bilo v Ilirski Bistrici. Aktualni župan Emil Rojc (SD) je prejel dobrih 41 odstotkov glasov, tik za njim pa je njegova nasprotnica in nekdanja poslanka Kristina Valenčič. Po trenutnem štetju ima dobrih 39 odstotkov glasov. Daleč za njima se je na tretje mesto uvrstil Igor Batista z 11 odstotki (Zveza za Primorsko), neodvisna kandidatka Barbara Kogovšek, je prejela dobrih pet odstotkov glasov in se uvrstila na četrto mesto, Marko Milharčič iz vrst SLS pa je na petem mestu z nekaj več kot tremi odstotki. 

Čeprav je Rojc trenutno v prednosti, kar se tiče županskega stolčka, pa je neodvisna lista Valenčičeve Bistra Lista v boju za občinski svet dobila kar šest mest, medtem ima Rojčeva SD trenutno štiri mesta v občinskem svetu. Po dva stolčka v občinskem svetu imajo trenutno DeSUS, SDS, Zveza za Primorsko in SMC, po eno mesto pa so si priborili ŠOK, SLS, SZV (Slovenija za vedno), Lista Vojka Tomšiča in Lista neodvisnih občanov krajevnih skupnosti. 

Sicer pa so se župani na Notranjskem očitno izkazali v prejšnjem mandatu, saj so bili ponovno izvoljeni in to po večini z velikim naskokom. Na občini Vrhnika na županskem stolčku ostaja Stojan Jakin, ki je prejel več kot 80 odstotkov glasov, na drugo mesto se je uvrstil mladi Anže Slabe, tretji protikandidat Franc Mišič (SNS) pa je prejel slabih sedem odstotkov glasov. 

Z visokim naskokom je zmagal tudi aktualni župan občine Loška Dolina Janez Komidar, pričakovana pa je tudi zmaga pivškega župana Roberta Smrdelja. Oba sta prejela več kot 70 odstotkov glasov. Aktualni župan je volivce prepričal tudi v Logatcu. Berto Menard je včeraj slavil s svojimi podporniki na sedežu občine, tudi on je prejel več kot 70 odstotkov glasov. Nekoliko bolj izenačen boj se je bil edino v občini Bloke. Dosedanjega župana Jožeta Dolesa je izzival Jože Lavrič Cascio in prejel več kot 47 odstotkov glasov, a vseeno ne dovolj za zmago. Doles je sicer župan Blok že od leta 1998.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste