Slovenija

V osrednji Sloveniji večinoma slavili dosedanji župani

STA/J.P.
6. 10. 2014, 13.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V občinah osrednje Slovenije so o županih večinoma odločili že v prvem krogu. Podobno kot v prestolnici so tudi v vrsti drugih občin še en mandat zaupali že dosedanjim prvim možem občine. Med drugim so z dosedanjimi župani zadovoljni v Kamniku, Grosupljem, Domžalah in Litiji.

Facebook

V Grosupljem je z veliko prednostjo slavil sedanji župan Peter Verlič (SDS), ki je občino vodil zadnja štiri leta. Verlič je dobil 72,84 odstotka glasov, od treh protikandidatov pa se mu je najbolj približal prejšnji dolgoletni župan Janez Lesjak (SD) s 16,42 odstotka glasov.

S podobno podporo je v Litiji zmagal Franc Rokavec (SLS), ki občino vodi od leta 2006. Podprlo ga je 74,96 odstotka volivcev, njegova tekmeca na volitvah, Borisa Doblekarja (SDS in NSi) ter Aleksandra Gombača (SD), pa vsakega po dobrih 12 odstotkov.

Tudi v Kamniku in Domžalah je sedanjima županoma, ki sta se na volitve podala vsak s svojo listo, kljub velikemu številu protikandidatov uspela izvolitev v prvem krogu.

V obeh občinah je bilo po kar osem županskih kandidatov. V Kamniku so volivke in volivci s 63,33 odstotka glasovi vodenje občne tudi v novem mandatu zaupali Marjanu Šarcu. Neodvisni kandidat Duško Papež na drugem mestu jih je dobil 17,79 odstotka.

S 55,74-odstotno podporo je vnovična izvolitev na župansko mesto uspela tudi Toniju Dragarju, ki je med drugim v županski tekmi premagal tudi nekdanjega poslanca SDS Roberta Hrovata (16,89 odstotka), radijsko voditeljico in napovedovalko vremena Alenko Oldroyd (8,6 odstotka) in nekdanjo atletinjo Britto Bilač (1,97 odstotka).

Vodenje občine v prihodnjih štirih letih so dosedanjima županoma zaupali denimo tudi v Ivančni gorici, kjer je ob dveh tekmecih prepričljivo, z dobrimi 81 odstotki glasov, zmagal Dušan Strnad (SDS), in na Igu, kjer je z ravno takšno podporo zmagal Janez Cimperman (SLS), ki je sicer imel le enega protikandidata.

Nasprotno pa so tokratne volitve prinesle spremembe na županskih mestih v Trzinu in Medvodah, ki sta ju več mandatov vodila Tone Peršak oz. Stanislav Žagar.

Peršak tokrat ni kandidiral, kdo ga bo nasledil na županskem stolčku, pa bo odločal drugi krog, v katerem bodo volivke in volivci odločali med dvema neodvisnima kandidatoma Petrom Ložarjem (31,25 odstotka) in Romeom Podlogarjem (20,48 odstotka).

V Medvodah pa se je večina volivcev tokrat odločila za Nejca Smoleta, ki je tako kot Žagar kandidiral s podpisi volivcev, podprlo pa ga je 56,58 odstotka. Žagar na drugem mestu je dobil 34,69 odstotka glasov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste