Slovenija

Frakcijski boji v Združeni levici

luka.tetickovic@svet24.si
23. 9. 2014, 17.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Koalicija Združena levica (ZL) trpi zaradi internih spopadov. Zdi se, da jih s svojo politično močjo večinsko povzroča Iniciativa za demokratični socializem, ki pravi, da si želi več demokracije tudi v gospodarstvu, ob tem pa navznoter ščiti predvsem lastne interese.

Facebook

Iz Iniciative za demokratični socializem (IDS) izstopil Franc Trček; ostaja kot poslanec ZL. Ali v tej prihaja do frakcijskega boja?

Združena levica kot koalicija strank ni enotna tvorba, takšna podoba se kaže le navzven. Zastavljena je po vzoru grške koalicije Syriza in zaznamovana z internimi spopadi, ki se odvijajo skozi demokratične procese.

Za razliko od Syrize nastanek ZL pred evropskimi volitvami tudi ni bil povsem prostovoljen. Stranka za trajnostni razvoj Slovenije, Iniciativa za demokratični socializem in Demokratična stranka dela so se namreč združile pod pritiskom evropske levice, ki je menila, da imajo skupaj boljše možnosti osvojiti poslansko mesto. Pozneje so v interesu gradnje gibanja – in ne interesno naravnane stranke – koaliciji priključili tudi tako imenovani četrti blok, v katerega so zajeta civilno-družbena gibanja.

Štafeto je kljub temu ves čas držal IDS, ki je izkazal največ teoretske in operativne sposobnosti, javnosti pa se je prikupil z mladimi obrazi, na račun katerih so mu bili zaupani kar štirje od šestih poslanskih mandatov.

To so trije iz kvote IDS in Franc Trček, ki se jim je pridružil pred volitvami. Znotraj koalicije je prišlo do načrtov, da ga nastavijo kot poslanca četrtega bloka, a naj bi IDS to blokiral. Trček nam je povedal, da se je to pojavljalo kot predlog, a ni bil deležen podrobnejše obravnave. Odgovora na to, zakaj je tako, nismo uspeli pridobiti, domneva pa se, da želi IDS štafeto obdržati trdno v svojih rokah in si politični vpliv v deklarativno enakovredni koaliciji izboriti tudi znotraj poslanske skupine.

S simbolnim izstopom iz IDS Trček sporoča voljo širšega članstva ZL.

Trček zdaj ovira njihove načrte, že pred štirinajstimi dnevi je namreč izstopil iz IDS. Tiskovni predstavnik ZL Nikola Janovič Kolenc nam je podal uradno razlago, da se Trček najprej vidi kot poslanca ZL in kot tak želi enotnejšo stranko na levici, zato je njegov izstop simbolno dejanje. Opozoriti želi, da se ne strinja s pozicijo Sveta IDS, ki ZL razume kot koalicijo enakovrednih in avtonomnih strank ter političnih subjektov.

Poklicali smo Trčka, ki je IDS kritično ovrednotil kot »teoretsko šolo, ki se mora naučiti tako teorije kot biti stranka in gibanje«. Kljub temu je glede ZL optimističen, opisal jo je kot naporen, a sicer prijeten zakon.

Trček v preteklosti ni skrival svojih anarhističnih nagnjenj, ki verjetno niso povsem skladna z vse bolj centralistično linijo IDS. Glede te se vse bolj dozdeva, da (še) ni osvojila pojma političnega gibanja, ampak jedro svoje stranke gradi predvsem na pojmu »interesov IDS«.

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste