Slovenija

Po poplavah je od občine dobil le 450 evrov, sedaj pa je spet v nevarnosti

Gabrijel Toplak
4. 9. 2014, 19.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dvainsedemdesetletni Duplečan, ki je imel v kletnih prostorih okoli dva metra vode in se je kljub nevarnosti pognal v deročo reko, da reši svojega psa, z žalostjo ugotavlja, da mu le redki stojijo ob strani.

Gabrijel Toplak

Niti včerajšnja nenadna razjasnitev vremena 72-letnemu Petru Žlahtiču iz Zgornjega Dupleka 23, ki je po navadi ob povečanju pretoka reke Drave na območju Dupleka prvi v nevarnosti, ni prinesla mirnega spanca. Konca deževnega obdobja še ne napovedujejo, zato je strah izpred dveh let močno prisoten.

Najhujša noč Cvetkovih

»Petega novembra 2012 ne želim več podoživeti. Popoldne, ko se je voda stekala že okrog naše hiše, smo reševali tisto, kar se je rešiti še dalo, ponoči pa nam je močno deroča voda onemogočala, da bi jo zapustili. Edina mogoča evakuacija, ki je bila tudi izvedena, je bila helikoptersko reševanje s strehe,« je pojasnila Marinka Cvetko iz Vurberka, ki je gradnja nasipa ne osrečuje, saj se konča še pred njeno hišo: »Vsa voda, ki bo pritekla ob nasipu in se je prej ponekod že razlivala, se bo zdaj pred našo hišo.«

»V kleti sem imel približno dva metra vode, skozi hišo je tekel hudournik, ki nama je z ženo ven pometal vsa okna. Celo mešalec za beton je odneslo iz kleti, da nastale škode okoli hiše sploh ne omenjam. Bojim se, da se zadeva ne bi ponovila. Gledam v nebo in obenem poslušam novice o pretoku Drave. Visok sem približno 170 centimetrov in voda v hiši je bila višja od mene. Z besedami ne gre opisati strahu in občutkov, ki sva jih z ženo doživljala v tistem trenutku,« se spominja Žlahtič, ki hiše kljub katastrofalnim razmeram ni zapustil, ampak sta se z ženo zgolj pomaknila v višje nadstropje. V kleti jima je voda uničila prav vse, tudi centralno ogrevanje, pravi Žlahtič, ki se je prav v tistem času pojavil na naslovnicah številnih domačih in tujih časopisov, saj se je v bližini svoje hiše brez razmišljanja podal v deročo reko in reševal svojega psa Ramba. »Na cesti je stalo najmanj 20 ljudi in mi kričalo, naj tega ne počnem. Žival sem imel rad in nisem okleval ter se ponjo podal v hladno in deročo vodo. Precejšnjo nevarnost so mi predstavljala tudi večja lesena polena, ki so jih imeli spravljena tukajšnji ljudje in jih je voda odnesla. Na srečo sem se jim uspel izogniti in potegniti psa na suho,« se spominja Žlahtič, ki celotne škode še ni uspel sanirati. Najbolj hvaležen je bratu iz Nemčije, saj mu je veliko pomagal, od občine Duplek je dobil 450 evrov. Z ženo sama ne bi zmogla skoraj ničesar narediti. »Imam 460 evrov pokojnine, žena pa 300,« je povedal. Pomagal mu ni nihče od sosedov, čeprav z njimi ni v sporih. »Pomoč so mi pripeljali iz Nove Gorice, sosedi pa so samo opazovali, ko je voda naraščala in mi prodirala v hišo. Viseli so na ograji, potem ko sva z ženo dneve in noči odpravljala posledice, ni bilo nikogar, ki bi me vprašal, ali potrebujem pomoč in ali kaj drugega. Resnično hvaležen sem tudi vojakom Slovenske vojske,« je dejal Žlahtič.

Gabrijel Toplak
Še preden se je dejansko vedelo, ali bodo gradili nasip ali ne, si je Žlahtič varnost zagotovil sam. Okrog hiše je zgradil betonsko ograjo, ki ga bo, tako upa, bolj obvarovala pred morebitno novo nevarnostjo. »Odprtini sta le tam, kjer je mogoče stopiti do hiše in kjer je uvoz v garažo. Imam pa pripravljene večje kose lesa, s katerimi lahko nemudoma zaprem omenjeni odprtini in vodi preprečim večje razlivanje po mojem dvorišču. Enako je storil sosed,« je povedal Žlahtič.
Gabrijel Toplak
O gradnji nasipa, ki je od njegove hiše oddaljen le okoli 50 metrov, pa je povedal: »Nisem strokovnjak, a ko sem bil še avtoprevoznik, sem prevažal veliko materiala na tista mesta, kjer so jih gradili. Zdi se mi, da se gradnje tega ne lotevajo pravilno, prav tako ne z ustreznim materialom. Ob dežju po nasipu že zdaj težko hodiš, saj se ti ugreza, na več mestih pa opažam, da jim voda nasipan gramoz že odnaša, zato se bojim, da nas takšen nasip ne bo obvaroval ob zares visokih vodah.«

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov