Slovenija

Dobri fantje

Žiga Kariž
23. 8. 2014, 18.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Stranka Mira Cerarja (SMC) je na volitvah po mnenju strokovnjakov zmagala predvsem zato, ker je obljubljala spremembe in v politiko pripeljala nove obraze, brez bremen preteklosti. Javnost tako budno spremlja kadrovske poteze, ki jih vleče bodoči mandatar.

Te dni se veliko prahu dviguje okoli generalnega sekretarja stranke dr. Erika Kopača in soavtorja programa stranke dr. Aleksandra Kašeljevića. Kot mnogo vidnih članov Stranke Mira Cerarja prihajata iz akademskih krogov. Kopač je predavatelj na fakulteti za družbene vede, Kašeljević na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Oba pa sta sedela tudi v nadzornem svetu Infond Holdinga 3, ki so ga slovenski tajkuni uporabljali za prevzeme podjetij. Ustanovil ga je Boško Šrot, pozneje pa je pristal v rokah Marijana Groffa; ta je bil lani obsojen na pet let in pol zaporne kazni zaradi nepravilnosti pri prevzemu podjetja Iskra Avtoelektrika, ki je potekal prav prek Infond Holdinga. Zaradi omenjenega dejstva je portal Požareport poročal, da naj bi bila oba akademika globoko vpletena v tajkunske zgodbe. A dokumenti, ki jih je Bojan Požar prek svojega portala predstavil javnosti, dokazujejo, da sta vidna člana stranke sedela v nadzornem svetu zloglasnega Infond Holdinga v času, ko ga je Šrot že prodal.

Glede na pisanje omenjenega portala naj bi njuna nadzorniška funkcija dokazovala, da sta del omrežja, za katerim naj bi stal Gregor Golobič, in naj bi bila kot taka njegova podaljšana roka znotraj Stranke Mira Cerarja.

Zaradi navedb in obtožb se je sestal svet stranke SMC in opravil tudi razgovor s Kopačem. Po koncu seje je stranka objavila tudi naslednje pojasnilo: »Pojasnjujemo, da dr. Erik Kopač in dr. Aleksandar Kešeljević, naša sodelavca in soustvarjalca programa SMC, nista nikoli sodelovala z Boškom Šrotom. V Holdingu 3 sta bila nadzornika v času, ko ta ni bil več v njegovi lasti. Prav tako ne držijo navedbe o sodelovanju z Valantom in Golobičem.« Cerar je še dodal, da svojima sodelavcema kljub obtožbam popolnoma zaupa.

Infond Holding 3, v nadzornem svetu katerega sta od avgusta 2007 do marca 2008 sedela Kopač in Kašeljević, je bil uporabljen za prevzem podjetja Iskra Avtoelektrika, ki danes posluje z imenom Letrika. Marijan Groff in preostali vodstveni delavci Iskre Avtoelektrike so bili zaradi poskusa tajkunskega prevzema obsojeni tudi na zaporne kazni, sodni proces pa se nadzornikov Kopača in Kašeljeviča ni dotaknil. Zanimivo pa je, da se oba povezuje s Stanetom Valantom in Gregorjem Golobičem, čeprav naj bi bilo podjetje Infond Holding 3 glede na pričanje Marijana Groffa ustanovljeno na pobudo Andrijane Starine Kosem, takrat vidne članice SDS.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov