Slovenija

Za obnovo je takrat namenil 7 milijonov mark

Tilen Pajek
19. 8. 2014, 21.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Semedeli kraljuje grad, ki je nepogrešljiv del okolice. Na začetku devetdesetih ga je občina prodala Franju Nemcu, kjer z ženo živi še danes.

Jaka Ivančič

Zgodovinarka Vlasta Beltram je raziskovala zgodovino Gravisijevega gradu in ugotovila, da je bil zgrajen leta 1885. Prvi lastnik je bil zdravnik in plemič Pio Gravisi - Barbabianca, po katerem je dobil tudi ime, leta 1900 je oblast nad stavbo prevzel tržaški zlatar Carlo Pellarini. Nazadnje pa ga je odkupil inženir Ettore Fonda, ga prvič obnovil in dvorano okrasil s freskami.

Danes je grad domovanje gospoda Franja Nemca, ki skupaj z ženo uživa leta pokoja. Pomembnost tega objekta dokazuje tudi dejstvo, da je v njem gostovala italijanska osnovna šola, med vojno so tu zdravili ljudi in revnim nudili obroke, grajske prostore pa so uporabljali tudi kot socialna stanovanja.

Jaka Ivančič

Franjo je 20 let živel v Nemčiji, nato pa v Sloveniji odprl obrt in ostal tukaj. Prvič se je za nakup gradu zanimal leta 1977, vendar je moral počakati do začetka devetdesetih, ko je s ponudbo na dražbi prepričal občino. »Ponudil sem 225 tisoč mark, čeprav je bil ob mojem prihodu grad popolna ruševina,« nam zaupa Nemec .

Gradbenim posegom so člani spomeniškega varstva natančno sledili, zahtevali so, da podoba ostane nespremenjena. Lastnik je upošteval navodila, zato težav ni imel. »Večino smo zrušili in ga v celoti obnovili. Skupni stroški obnove so bili več kot 7 milijonov mark. Ohranili smo le vhodna vrata, del zunanjega obzidja in freske,« pojasni sogovornik. Čeprav je odkritje fresk celotno investicijo nekoliko zaustavilo, je Gravisijev grad hitro dobil novo podobo. K tej spada tudi čisto majhna kapelica, v kateri sta želela gostiti poroke, vendar se ta projekt ni obnesel.

Jaka Ivančič

Z ženo namreč raje uživata v svojem posebnem domu, ki pritegne mnoge poglede. Še posebej v prazničnih dneh, ko ga ovijejo v novoletne lučke: »Okrasim ga v lastni režiji. Stroški so visoki, zato sem elektro podjetje zaprosil za podporo in možnost priključitve na javno razsvetljavo, vendar žal niso imeli posluha,« zaključi Franjo.

Jaka Ivančič

Čeprav ima njuna hiša podobo gradu, si želita svojega miru, zato javni obiski niso predvideni. Na grajski vrt raje povabita svoje prijatelje in tako skupaj uživajo ob pogledu na Koper.

 

 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov