Slovenija

Velenjski rudarji za danes končali pogajanja, stavka se nadaljuje

STA/J.P.
4. 7. 2014, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Velenjski rudarji, ki spontano stavkajo od ponedeljka, so po treh urah končali današnja pogajanja z upravo rudnika in generalnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blažem Košorokom.

Član pogajalske skupine Asmir Bečarević je v izjavi za medije povedal, da niso sklenili nobenega dogovora in da med pogajanji ni bil storjen korak nazaj.

Po njegovi oceni so bila pogajanja izjemno težka, kdaj jih bodo nadaljevali, pa ni znano oziroma se bodo o tem dogovorili po telefonu. Bečarević je znova ponovil, da si želijo zagotovilo plač, prav tako se mora določiti vzdržna cena premoga, vendar niso rudarji tisti, ki bodo določili to ceno.

Stavka se tako nadaljuje in velenjski rudarji bodo stavkali tudi v soboto in nedeljo. Tiskovni predstavnik stavkajočih Robert Mencinger je za STA povedal, da bodo oba dneva stavkali od 8. do 12. ure.

Po njegovih besedah je stavkovni odbor sprejel sklep, da za zdaj stavke ne zaostruje, saj ocenjujejo, da gredo pogajanja v pozitivno smer. Kdaj naj bi pogajanja nadaljevali, pa je to po njegovem mnenju odvisno od pogajalcev na drugi strani.

Velenjski rudarji so Košoroku danes podarili kos premoga. V izjavi za medije je Košorok poudaril, da med pogajanji doslej niso uspeli zbližati stališč, celotno situacijo pa bo danes predstavil na finančnemu ministrstvu, saj se zgodba velenjskih rudarjev dotika tudi Termoelektrarne Šoštanj in celotne skupine HSE.

Še vedno se med pogajanji najbolj zatika pri osmi točki, ki se nanaša na določitev vzdržne cene premoga, ki trenutno znaša 2,25 giga joula električne energije. Po nekaterih izračunih naj bi bila vzdržna cena za evro višja.

Rudarji, ki legitimno stavkajo od ponedeljka, zahtevajo izplačilo zaostanka plač iz let 2012 in 2013 do konca letošnjega leta, saj so dve leti prejemali za pet odstotkov nižje plače. Zahtevajo tudi zagotovilo izplačila plač po kolektivni pogodbi do 18. v mesecu. Če bo kakšen mesec plača zamujala, pa rudarji napovedujejo, da bodo takoj naslednji dan začeli stavkati. Rudarji prav tako nasprotujejo predlaganemu 10-odstotnemu znižanju plač in odvzemu treh dni dopusta. 

Tretja stavkovna zahteva je izplačilo regresa v višini nekaj manj kot 800 evrov in nagrade ob 3. juliju, dnevu rudarjev, do 18. julija, četrta zahteva pa se nanaša na ohranitev obstoječih pravic zaposlenih v primeru prisilne poravnave ali stečaja rudnika.

Rudarji upravo opozarjajo, da ne sme uvesti nobenih sankcij za stavkajoče, med stavko pa morajo dobiti plačo in ostale pravice, ki jim pripadajo. Med stavkovnimi zahtevami so tudi spoštovanje in izvajanje sporazuma, podpisanega marca letos med podjetniškim sindikatom, upravo rudnika in HSE, uprava rudnika pa mora v dogovoru z vodstvom HSE zagotoviti, da bodo v ceni premoga zajeti vsi stroški, ki nastanejo pri ali zaradi izkopa premoga.

Po navedbah uprave rudnika je zaradi razlike med stroškovno in prodajno ceno premoga premogovnik v težki likvidnostni situaciji. Poslovanje je zelo zahtevno, kar se odraža tudi v odvisnih družbah.

Predsednik uprave premogovnika Ivan Pohorec meni, da so razmere v skupini izredno kritične. S ceno premoga 2,25 evra za giga joul elektrike, kakršna je sedaj, Premogovnik Velenje ne more preživeti. Družbi že zmanjkuje tudi denarja za redno izplačilo plač.

Vnovična pogajanja stavkajočih velenjskih rudarjev in uprave so se začela ob 7. uri.

Košorok je v sredo ocenil, da je premogovnik dva koraka pred stečajem. Takrat je tudi dejal, da HSE vseh stroškov ne more prevzeti, potrebni so ukrepi s strani uprave premogovnika in sodelovanje zaposlenih. Povedal je tudi, da bo naredil vse, da do stečaja družbe ne bo prišlo. Ob tem pa se zaveda, da je treba razmišljati tudi o dvigu cene premoga, kot zahtevajo stavkajoči, ampak ob izpolnitvi vseh drugih ukrepov, predvsem odprodaji poslovnega nepotrebnega premoženja in optimizaciji stroškov.

Podporo stavkajočim je danes izrekla tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Po navedbah sindikata delavske pravice niso relativa, temveč absolutna kategorija, katerih varstvo je temelj sindikalnega boja.

V minulih dneh so rudarje podprli tudi na velenjski občini, v sindikatu Pergam, rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik in upokojeni velenjski rudarji.

 

 

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste