Slovenija

Slovenija pred popolnim polomom?

U.K.
28. 3. 2014, 07.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ustavno sodišče bo danes razglasilo odločitev glede skladnosti zakona o davku na nepremičnine z ustavo. S tem bo jasna usoda enega od najbolj zloglasnih zakonov v zgodovini naše države.

Hkrati pa bo znano, koliko, če sploh, bodo morali lastniki nepremičnin prispevati v državno blagajno.

Sodniki lahko danes ugotovijo neustavnost zakona ter vladi in državnemu zboru naložijo, da v določenem roku, običajno gre za leto dni, neustavnost odpravita. Lahko pa varuhi ustave razveljavijo določene člene ali kar celoten zakon. Kot je za STA pojasnil ustavni pravnik Erik Kerševan, je zakon o davku na nepremičnine tako kratek in notranje povezan, da bi že razveljavitev nekaj členov lahko celoten zakon naredila za brezpredmetnega.

Tako bi se lahko zgodilo, da sodniki odločijo, da se namesto novega zakona še vedno uporablja stari, in bi, dokler država ne uskladi zakona z ustavo ali pa celo spiše novega, še vedno plačevali nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, davek na premoženje, nadomestilo za uporabo gozdnih cest in davek na nepremičnine večje vrednosti.

Od odločitve ustavnega sodišča bo odvisna tudi usoda spremembe zakona, ki zagotavlja 0,15-odstotno davčno stopnjo vsem fizičnim osebam, ki imajo v lasti nepremičnino, ne glede na to, ali v njej bivajo ali ne. Če bo zakon padel, je tudi sprememba brezpredmetna. Če bo zakon prestal ustavno presojo, pa bo veljala tudi omenjena sprememba.

Imetnike nepremičnin zagotovo zanima predvsem, kako bo odločitev sodišča vplivala na roke.

Če se bo vse izšlo po željah vlade, bodo upoštevali stanje v uradnih evidencah na datum 1. 5. 2014, odločbe pa naj bi bile izdane do 15. julija. Če bo treba zakon popraviti, pa se zna vse skupaj zavleči za kakšen mesec. A glede na to, da država močno računa na denar, ki ga bo pobrala na tak način, ni pričakovati, da bi se zakonu letos odpovedali. Vlada si je od davka sprva obetala okoli 400 milijonov evrov, približno 200 milijonov evrov za proračun in 200 milijonov evrov za občine, zaradi uvedbe popravka pa naj bi ji letos uspelo v državno blagajno spraviti med 160 in 170 milijonov evrov.

Ustavno sodišče je sicer prejelo sedem zahtev za presojo ustavnosti zakona o davku na nepremičnine, katerega uvedba je v javnosti povzročila veliko razburjenja in nasprotovanja. Ustavno sodišče je najprej prejelo šest zahtev za ustavno presojo, vložili so jih predstavniki občin in nekatere posamezne občine, skupina poslancev in državni svet. Izpodbijajo 13 členov zakona, ki naj bi med drugim kršili ustavna določila glede zasebne lastnine, enakosti pred zakonom, pravnega varstva ter lokalne samouprave in avtonomije lokalnih skupnosti.

Sporni se jim zdijo med drugim višina obdavčitve in vrednotenje nepremičnin, ki je osnova za davek, različna obdavčitev rezidenčnih in nerezidenčnih stanovanjskih nepremičnin ter energetskih in drugih industrijskih nepremičnin, delitev davčnega prihodka med državo in občine, omejene možnosti občin pri določanju davka in dane možnosti glede pritožbe.

Naknadno je zahtevo za presojo ustavnosti dela zakona minuli teden vložila še varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Meni namreč, da je določba, ki za zavezance določa neprofitne najemnike v denacionaliziranih stanovanjih, v neskladju z načelom enakosti.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov