Slovenija

Informativni dnevi: največ zanimanja družboslovne in humanistične smeri

STA/N.J.
14. 2. 2014, 14.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Bodoči dijaki in študentje se na fakultetah in srednjih šolah udeležujejo informativnega dne. Veliko se jih za študij odloča na podlagi tega, kaj jih najbolj veseli, na nekatere vpliva tudi mnenje staršev. Po oceni informatorjev Študentke organizacije v Ljubljani je največ zanimanja za fakultete družboslovnih in humanističnih smeri.

Wiki

Večina dijakov bo v teh dveh dneh obiskala več različnih fakultet, med njimi je tudi dijakinja Mubina Vrtagič, ki se zanima za FDV in pravno fakulteto. Kot je za STA povedala pred udeležbo na informativnem dnevu, se bo odločila za tisti študij, ki jo bo bolj pritegnil in kjer je več možnosti za zaposlitev.

Arhiv Svet24



"V današnjem času nobena zaposlitev ni varna."

 

Veliko dijakov in dijakinj je že odločenih, kateri študij bodo izbrali. Ob tem pa se ne sprašujejo, kako bo z zaposlitvijo, saj je po njihovem mnenju pomembno, da delaš, kar te veseli. Glede možnosti za zaposlitev je dijakinja Maša Belek, ki bo šla študirat novinarstvo, poudarila, da v današnjem času nobena zaposlitev ni varna. Sicer po njenih besedah ni nujno, da človek ostane v poklicu, za katerega se je šolal.

Med dijaki, ki se zanimajo za družboslovne fakultete, je bila tudi dijakinja Mojca Sternad, ki se je že odločila za študij analitske sociologije. Kot je povedala, jo pri tem študiju najbolj pritegne razmišljanje o problemih današnje družbe.

Samih informativnih dni se mladi udeležujejo skupaj s prijatelji, le redki na šole pridejo s starši. Ti, kot pravijo mladi, jih večinoma podpirajo pri lastnem odločanju za bodoči poklic. Osnovnošolka Ina Bölsing je po obisku Gimnazije Poljane dejala, da se je informativnega dne na tej gimnaziji udeležila na željo staršev, saj bi se sama želela šolati na gimnaziji Ledine ali na srednji oblikovni šoli. Odločila se bo sicer za tisto šolo, kjer ji bo najbolj všeč program in učitelji.

Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani s pomočjo informatorjev v času informativnih dni želi pomagati bodočim dijakom in študentom. Eden od informatorjev na avtobusnem postajališču Martin Černič je pojasnil, da je njihova vloga, da mlade seznanijo s fakultetami, jih usmerijo nanje ter jim pomagajo z nasveti. Poleg tega jih seznanijo tudi s tem, kar dela študentska organizacija. Veliko mladih se po njegovi oceni zanima za fakulteto za družbene vede (FDV), ekonomsko fakulteto in filozofsko fakulteto.

Mediaspeed

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov