Slovenija

Za pomoč ob ledeni ujmi zbrali več kot 50.000 evrov

STA/M.J.
12. 2. 2014, 07.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Za prebivalce na območjih, ki jih je najbolj prizadela vremenska ujma, so na Rdečem križu Slovenije do ponedeljka zbrali 28.760 evrov, v Slovenski Karitas pa doslej 25.405 evrov. Obe humanitarni organizaciji sta prebivalcem na prizadetih območjih s pomočjo donatorjev na pomoč priskočili z agregati, hrano in drugim, tudi s svečami.

STA

Kot so pojasnili v Rdečem križu Slovenije (RKS), so v okviru akcije Zima 2014 odprli poseben račun, na katerem zbirajo prostovoljne finančne prispevke. S pomočjo operaterjev mobilne telefonije so vzpostavili tudi možnost sms-sporočil, prek katerih lahko posamezniki prispevajo en ali pet evrov.

Kot donacije so od različnih podjetij prejeli pomoč tudi v obliki ustekleničene pitne vode, sveč, goriva in plinskih jeklenk ter prehranskih izdelkov.

Osnovno materialno pomoč je prejelo 1395 oseb, razdeljenih je bilo 1260 prehranskih paketov ter zagotovljene 6,3 tone dodatne pomoči v hrani in 106 palet vode. Glede na potrebe bodo z dostavo prehranskih paketov nadaljevali naslednji teden.

RKS je tudi zagotovil in ogroženim območjem razdelil 113 agregatov manjše zmogljivosti ter 15 agregatov večje zmogljivosti, ki so bili poslani kot pomoč avstrijskega Rdečega križa. Zagotovili so še 250 peči na petrolej in 150 peči na plin.

Pomoči ob ledeni ujmi se je v teh dneh pridružila tudi Slovenska Karitas. Za prizadete družine je Karitas do sedaj zbrala 25.405 evrov. V preteklem tednu so kupili deset močnejših agregatov in jih v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije razdelili najbolj prizadetim. Na območju Postojne so s pomočjo donacije razdelili tudi 500 sveč.

Sredstva za najbolj prizadete v ledeni ujmi bodo zbirali tudi v prihodnjih dneh. Sredstva je mogoče nakazati na njihov transakcijski račun. Tudi pri Karitas pa so v sodelovanju z operaterji mobilne telefonije omogočili sms-donacije petih evrov.

Zbrana sredstva bodo namenili ljudem, ki sami ne bodo zmogli popravila ali nakupa gospodinjskih aparatov in popravila hiš. Mnogi bodo potrebovali tudi pomoč pri nakupu nafte ali bencina za delovanje agregatov, saj v mnogih krajih še vedno ni elektrike, so sporočili s Slovenske Karitas.

Sicer pa prostovoljci in sodelavci Karitas po svojih najboljših močeh na terenu pomagajo ljudem v stiski. Na Postojnskem teče koordinacija preko Centra za socialno delo v sodelovanju s Karitas in delijo hrano socialno ogroženim ter tistim, ki jo potrebujejo. V prvih dneh so pripravljali toplo okrepčilo za gasilce, prostovoljce na terenu. S hrano so ljudem pomagali tudi drugod.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste