Slovenija

Sladke sanje nekega ministra

MATIC MUNC, samostojni podjetnik s področja izobraževanja in redni kritik socialne in pravne države
2. 2. 2014, 18.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Eden izmed bolj smešnih paradoksov slovenskega vodenja države je, da resorni minister precej pogosto nima niti najmanjšega pojma o resorju, ki ga vodi. Tja je prišel zgolj kot član koalicijske stranke in mogoče je slučajno študiral nekaj takega, kar diši po resorju. Takšno srečo imamo trenutno tudi s pravosodnim ministrom Senkom Pličaničem. O zaporski problematiki se mu recimo niti ne sanja.

Mogoče je iskal pot z Župančičeve na Povšetovo.

Najbolj ostaja v spominu njegov prvi obisk v Ljubljani v prvem mandatu, še pod premierjem Janšo. Vzel si je kar nekaj debelih mesecev, preden je sploh obiskal najbolj zasedeni zapor v Sloveniji. Mogoče je iskal pot z Župančičeve na Povšetovo. Na obisku je trosil puhlice in predvsem z velikim tekom pospravil paradižnike z zaporskega vrta. Vse se bo uredilo. Gradilo se bo. Seveda. Vsekakor, samo malo, pa bo.

V resnici je ljubljanski zapor zaseden 170-odstotno. To je seveda tako, kot da v razred za 30 učencev strpate 51 mulcev. V tem primeru, šolskem, bi bil vik in krik že gromozanski. Zadeva delovnih pogojev nekih paznikov in življenjskih pogojev nekih zapornikov pa je seveda povsem na dnu koalicijskih pogajanj. Koga briga, ministra še najmanj. Slovenija je zaradi nehumanih razmer izgubila vsaj dve tožbi na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. In izgubljala bo še, dokler bo imela pišmevuhovski odnos do te problematike. Če to sploh koga gane. Izgubljanje, namreč. Očitno se denar iz proračuna pač odšteje in gremo dalje.

Gradi se nič

Gradi se nič. Na ozemlju, ki ga je država kupila za nov ljubljanski zapor, je samo opozorilna tabla, da ne bo kdo tam slučajno odlagal smeti, in trimetrski plevel. Ali je res neki gradbeni tajkunčič kupil sosednje zemljišče za nova elitna stanovanja in seveda ne želi imeti v soseščini arestantov, so zgolj govorice. Dejstvo pa je, da na tej zemlji noben minister ni postavil niti enega kamna, in ne bo ga niti širokoustni sedanji. Gradnja novega zapora v Ljubljani je zgolj dolgočasna alineja na koncu kakšnih pogajanj. Prezasedenost in nefunkcionalnost sedanjega pa realnost.

Zasebno zgradi hišico, javno notri naseli zapornike in pravosodne delavce, zasebno ima od tega dobiček, javno pa nima več sramote.

Minister Pličanič nima osnovnega pojma o delovanju zaporov. To ni opazka, to je dejstvo. Zato ne čudi, da na sestanku z delavci kar direktno vpraša, kaj v resnici strokovne pedagoške službe sploh počnejo tukaj. Pač ne ve. Po dveh mandatih pod dvema različnima koalicijama še vedno ne ve. Pa pustimo njegovo nevednost, preidimo na hvaljenje. Iz prakse tujcev potegne ven seveda javno-zasebno partnerstvo, mantro, ki jo je pred leti tako rad ponavljal ljubljanski šerif Zoran, zadnja leta pa je glede nje še on utihnil. Torej, Pličanič se v trenutku prebliska spomni, kako je problem enostavno rešljiv – tlesk s prsti, čarovniško! Javno da kadre, zasebno da infrastrukturo. Zasebno zgradi hišico, javno notri naseli zapornike in pravosodne delavce, zasebno ima od tega dobiček, javno pa nima več sramote. Nikogar ne zanimajo podrobnosti, da takšno prakso mnogi opuščajo. Da nihče nima resničnega načrta izvedbe takšnega projekta. Zgolj še en balonček za javnost.

In potem se Senko zbudi iz sanj in mora počasi v službo, kjer bo kmalu na mizi nova tožba iz Evrope zaradi prezasedenosti. Na njegovo srečo je to tako na robu pozornosti javnosti, da je vredno zgolj kolumne. 

 

*Kolumna izraža stališča avtorja in ne uredništva časopisa Svet24.

Zasebno zgradi hišico, javno notri naseli zapornike in pravosodne delavce, zasebno ima od tega dobiček, javno pa nima več sramote.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!