Slovenija

Romska družina mora stran

Gabrijel Toplak
7. 9. 2013, 14.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Družina s petimi otroki, ki se je v večstanovanjsko stavbo na Zdravkovi ulici v Mariboru preselila pred dvema letoma, je po besedah očeta Erđana Mehmetija že od vsega začetka tarča nestrpnosti večine stanovalcev bloka. Slednji pa poudarjajo, da družine nočejo v svoji bližini, ker jim onemogoča kakovostno bivanje v lastnem domu.

Gabrijel Toplak, Mediaspeed
Večstanovanjska stavba na Zdravkovi ulici v Mariboru, kjer biva družina Mehmeti.

„Ne upam se javno izpostavljati, a življenje z njimi je nevzdržno. Ni dneva, ko ne bi motili tukajšnjih stanovalcev. So namreč zelo glasni in ne samo podnevi. Vselej nekdo izmed njih kriči, zato sem vesel, da se bodo odselili,“ je dejal bližnji stanovalec. Vsi vpleteni v tovrstni primer romske družine, ki ji grozi deložacija, so bili pred dnevi na sestanku pri mariborskem županu Andreju Fištravcu soglasni, da se družina zaradi nastalih okoliščin mora preseliti. Zedinili so se, da bodo Mehmetijevi podali vlogo za selitev v začasno bivalno enoto do novega razpisa za drugo neprofitno stanovanje.

Družina s petimi otroki se je v večstanovanjsko stavbo na Zdravkovi ulici 12 na Pobrežju v Mariboru preselila pred dvema letoma, a so bili po besedah očeta Erđana Mehmetija že od začetka tarča nestrpnosti večine ostalih stanovalcev bloka. Vrhunec je dogajanje doseglo na začetku letošnjega leta, ko mu je Javni medobčinski stanovanjski sklad (JMSS) Maribor ukazal izselitev iz neprofitnega stanovanja. Sodbe sodišča, ki odreja deložacijo in so jo prejšnji teden preložili še za en mesec, po besedah župana ni mogoče ignorirati, družine pa ni mogoče vreči na cesto. Fištravec se prav tako zaveda, da pomiritve med družino Mehmeti in sosedi ni mogoče doseči z enim sestankom, se pa po njegovem mnenju lahko najde začasna rešitev.

Družine ni mogoče vreči na cesto

Erđan Mehmeti je ponovno zavrnil vse očitke sosedov glede povzročanja hrupa in povedal, da je stanovanjski sklad že večkrat prosil za pomoč, a mu ta ni prisluhnil. Poudaril je, da v tem stanovanju ne morejo več živeti, saj se počutijo ''ogrožene", medtem ko sosedje zavračajo očitke o diskriminaciji in rasizmu. Poudarjajo le, da družine nočejo v svoji bližini, ker jim onemogoča kakovostno bivanje v lastnem domu, niso pa taki zaradi barve kože. Zato so predlagali, da se družino preseli v drugo, "zvočno bolje izolirano" stanovanje. Predstavniki Helsinškega monitorja Slovenije za človekove pravice in romskega društva Anglunipe – Bodočnost so ogorčeni nad takim predlogom in so ga označili za "moralno nesprejemljivega, družbeno krivičnega in nevarnega". Strinjali pa so se, da mora stanovanjski sklad družini najti novo bivališče.

Tamkajšnja direktorica Tanja Vindiš Furman je povedala, da sklad vse najemnike obravnava enakopravno in obenem izpostavila, da je sklad sodbo sodišča dolžan spoštovati, res pa je, da Mehmeti z njim trenutno nima veljavne pogodbe, zato mu ne more nuditi drugega stanovanja. Predlagala mu je, da se prijavi na naslednji razpis za neprofitno stanovanje, ki bo predvidoma objavljen v prvi polovici prihodnjega leta. "Glede na to, da je bil doslej uspešen in ima toliko otrok, bo verjetno tudi tokrat," je menila Vindiš Furmanova. Dodala je, da naj do takrat vloži vlogo za začasno bivalno enoto, v kateri lahko biva do enega leta. Če bo vlogo podal že v kratkem, lahko začasno bivalno enoto dobi še pred načrtovano deložacijo, so še pojasnili na skladu.

Gabrijel Toplak, Mediaspeed
Tanja Vindiš Furman: "Glede na to, da je bil doslej uspešen in ima toliko otrok, bo verjetno tudi tokrat."

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov