Slovenija

Čeprav v Egipt odsvetujejo, Slovenci tja – kljub opozorilom – potujejo

STA / A.M.
16. 8. 2013, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ministrstvo za zunanje zadeve je zaradi razmer v Egiptu danes spremenilo varnostno opozorilo za to državo. Zaradi aktualnih dogajanj v egiptovski prestolnici in drugih večjih mestih te države MZZ slovenskim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja v Egipt.

Thinkstock
Turistična agencija Kompas, ki bi morala v soboto na počitnice v Egipt popeljati 80 ljudi, je potnikom po spremembi opozorila zunanjega ministrstva odsvetovala potovanje v to državo, ki jo pretresajo nemiri. Z agencijo Sonček pa naj bi v soboto v turistična letovišča kljub vsemu potovalo 200 ljudi. So pa odpovedali izlete v Kairo in Luksor. Po besedah direktorja prodaje v Kompasu Petra Majerla je agencija potnikom, ki bi morali v soboto potovati v letovišča ob Rdečem morju, posredovala obvestilo ministrstva. Potnikom so ponudili možnost, da ostanejo doma in dobijo vrnjen denar za vplačan aranžma ali pa da izberejo katero drugo destinacijo.

Letalo bo v soboto iz Ljubljane poletelo v Egipt, saj mora po turiste, ki sedaj tam počitnikujejo, tako da se potniki lahko do danes do 19. ure odločijo, ali bodo kljub opozorilu potovali v Egipt. Majerle upa, da bo med potniki prevladalo razumno stališče. Razmere v Egiptu bodo spremljali tudi v prihodnjih dneh in se nato odločili, ali odpovedati prihodnja potovanja, je še dejal Majerle za STA.

V agenciji Sonček pa pravijo, da so v stalnem stiku s tujimi organizatorji potovanj in tudi ministrstvom, a da so žarišča nemirov drugod po državi in zato ni nevarnosti. Tako bodo potniki v soboto normalno odpotovali. Tudi v Sončku sicer priznavajo, da se razmere v Egiptu spreminjajo in bodo ukrepali, če bi se stanje zaostrilo, saj da je varnost na prvem mestu.

Nekateri potniki sicer že sedaj sprašujejo, ali imajo kakšne druge možnosti, v agenciji pa jim ponujajo preusmeritev potovanja v kakšno drugo državo.

MZZ odsvetuje vsa potovanja v Kairo, Aleksandrijo, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu, mesta Zgornjega Egipta, območje severnega in osrednjega Sinaja ter na obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom.

Turistična središča in letovišča ob Rdečem morju, kot so Šarm el Šejk, Dahab, Hurgada in druga, medtem po oceni MZZ ostajajo relativno varna. Kljub temu pa popotnikom, ki se tam že nahajajo, svetujejo previdnost, spremljanje virov informacij ter upoštevanje navodil lokalnih organov, hotelov in organizatorjev potovanj. "Priporočamo izogibanje demonstracijam in večjim zborovanjem," še dodajajo na MZZ.

Kot je za Radio Slovenija povedal vodja konzularnega oddelka na MZZ Andrej Šter, so se v tem opozorilu poenotili z večino držav EU. "Ocenjujemo, da to opozorilo ne otežuje življenja tistim, ki so v Egiptu; zanje velja, naj se še naprej izogibajo shodom in mestom, kjer potekajo demonstracije," je povedal.

Je pa pozval organizatorje potovanj, "da preusmerijo tiste, ki so imeli namen potovati v Egipt, na kakšno drugo destinacijo ali pa na kakšen drug termin, hkrati pa zagotovijo tudi varno vrnitev v predvidenih terminih tistim, ki so zaenkrat še v letoviščih ob Rdečem morju".

Slovenske turistične agencije, ki organizirajo potovanja v Egipt, sicer zagotavljajo, da je situacija v letoviščih zaenkrat varna in da turisti nemirov ne občutijo. Prav tako ne beležijo odpovedi potovanj.

Na drugi strani so v Nemčiji danes, potem ko je država svarilo za potovanja danes razširila tudi na letovišča ob Rdečem morju, turistične agencije že pričele odpovedovati potovanja v Egipt. Turistična organizacija Tui je na primer odpovedala vsa potovanja v to državo do 15. septembra.

Tudi v Rusiji so, potem ko je Rusija že v četrtek svojim državljanom odsvetovala potovanja v Egipt, danes povsem ustavili prodajo turističnih potovanj v Egipt.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste