Slovenija

Varuhinja se je zgrozila

Gabrijel Toplak
11. 8. 2013, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Varuhinja Vlasta Nussdorfer, ki se je ob obisku ptujske šole zgrozila nad nad razmerami v njej, se je sestala z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom, obvestila tudi predsednika Boruta Pahorja ter pisala vsem, ki odločajo o gradnji. Pred dnevi jo je ravnateljica obvestila o napredku za pričetek gradnje.

Že po zunanjosti je mogoče presoditi, v kakšnem stanju je šola.

Gabrijel Toplak
V dotrajanih učilnicah se izobražuje 73 učencev z motnjami v duševnem razvoju.

„Delo z otroki, ki potrebujejo posebno pozornost, v takšnih delovnih pogojih, kot jih imamo zdaj, mi in učenci, ni prijetno. Predvsem otroci si zaslužijo boljše pogoje,“ so dejali zaposleni v OŠ Dr. Ljudevita Pivka na Ptuju, ki smo jih kljub počitnicam ujeli v šolskih prostorih. Še posebej jih veseli dejstvo, da je ravnateljica Dragica Emeršič prejela obvestilo o pravnomočnosti odločbe o izbiri izvajalca za gradnjo šole ter o tem, da si vsi želijo, da bi bil kmalu položen temeljni kamen in bi se dela končno začela, pisala tudi varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer. Slednja bo še ta mesec sprejela na obisk delovno skupino šole, prav tako pa bodo ob šoli uredili igrišče, pri čemer jim pomagajo tudi v omenjenem gasilskem združenju.

Gabrijel Toplak
Varuhinja človekovih pravic se je zgrozila nad nad razmerami v šoli.

"Država je dolžna spoštovati pravice vseh otrok, zlasti tistih, ki so tako ali drugače prikrajšani in ki dobršen del otroštva preživijo v zavodih. Delovati mora v najboljšem interesu otrok, zaščititi pravico do odraščanja v človeka vrednem in dostojnem okolju, v najboljših možnih materialnih in prostorskih pogojih, ne da bi pri tem zapostavljala katerokoli skupino otrok," je sporočila varuhinja Nussdorferjeva. Dodaja, da si otroci s posebnimi potrebami zagotovo zaslužijo večjo skrb, in prav te so na Ptuju v tem trenutku najbolj potrebni. Nissdorferejvo so ob obisku šole predstavniki sveta staršev namreč seznanili s težavami pri izgradnji nove šole, saj so vsa prizadevanja zamrla.

Gabrijel Toplak

Težava je tudi v tem, da je šola močan regijski center, saj jo obiskujejo učenci iz 17 občin in nekatere med njimi ne zmorejo prispevati k izgradnji šole ali se za to še niso odločile. Varuhinja je šoli in staršem obljubila, da bo naredila, kar je v njenih moči, da otroci in njihovi učitelji dobijo novo šolo. Še najbolj jo je pretresla izjava staršev, da so to šolo pred njo že obiskali predsedniki in ministri, vendar rešitve ni bilo od nikjer. Zato je varuhinja sprožila širšo humanitarno akcijo darovanja sredstev prek poslanih SMS-sporočil, v katero so se vključili tudi vsi mobilni operaterji v Sloveniji.

Gabrijel Toplak
Umivalniki, v katerih se učenci umivajo med poukom ali po njem.

V začetku junija se je varuhinja sestala z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom ter ga seznanila z obveznostjo države in mu povedala, da se je zgrozila nad razmerami, v katerih skrbijo za razvoj otrok s posebnimi potrebami. Dejala mu je, da se sicer zaveda finančno sušnih let, v katerih se ministrstvo nenehno srečuje z vprašanji oblikovanja in sprejemanja prioritet, vendar otroci s posebnimi potrebami pač ne morejo čakati v nedogled, minister pa ji je obljubil pomoč. Pri varuhu so še navedli, da je Nussdorferjeva pisala tudi vsem, ki odločajo o gradnji, v juliju pa je o stanju obvestila še predsednika republike Boruta Pahorja.

Gabrijel Toplak
Tla v telovadnici predstavljajo učencem pravo nevarnost.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov