Slovenija

Sojenje v zadevi Patria je stalo slabih 26.000 evrov

STA / S.R.
6. 6. 2013, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljansko okrajno sodišče je v zadevi Patria opravilo 51 narokov, ki so skupno trajali 244 ur in 31 minut, so sporočili s sodišča. Zaslišali so 34 prič, od tega 16 tujih prek videokonference, stroški sojenja pa znašajo 25.847 evrov.

Svet24

Ob vložitvi obtožnega predloga je spis obsegal 12.200 strani, zdaj pa 21.700, od tega 600 z oznako zaupno.

Omenjeno sodišče je predsednika SDS Janeza Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča v sredo spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Janša je bil obsojen na dve leti zapora, Krkovič in Črnkovič pa na 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali plačati še po 37.000 evrov denarne kazni.

Do letošnjega januarja je postopek tekel zoper pet obtoženih, od takrat dalje pa sta poslovnež Walter Wolf in nekdanji predsednik HSE Jože Zagožen izločena iz postopka. Postopek zoper njiju se bo končal, ko bo mogoče, so pojasnili na sodišču.

Pri Zagožnu je to odvisno od njegovega zdravstvenega stanja. Sodišče je aprila pridobilo izvedensko mnenje, ki kaže, da Zagožen še najmanj pol leta ni zmožen udeležbe na glavni obravnavi. Po tem roku bo sodišče odredilo dopolnitev izvedenskega mnenja.

Zoper Wolfa pa je odrejen pripor, razpisana mednarodna tiralica ter evropski nalog za prijetje in predajo. Ko se bo to zgodilo, bo nemudoma steklo sojenje, pravijo na sodišču. Možnosti, da bi zoper Wolfa kazenski postopek vodili v odsotnosti pa ni, so še razložili.

Sojenje v zadevi Patria se po oceni sodišča od drugih postopkov razlikuje po trajanju, obsežnosti dokaznega gradiva in zahtevnosti dokaznega postopka, nenazadnje pa tudi po izjemnem zanimanju medijev, politike in druge javnosti.

Na sodišču so tudi omenili, da je lani bilo v pritožnem postopku potrjenih 81,69 odstotka sodb, ki se jih je izpodbijalo, 7,75 odstotka je bilo spremenjenih, 10,56 odstotka pa razveljavljenih. Leta 2011 je bilo potrjenih 78,75 odstotka sodb. Vsi trije v sredo obtoženi so namreč napovedali pritožbo. To bodo lahko vložili v 15 dneh po prejemu pisnega odpravka sodbe, kar se bo po predvidevanjih sodišča zgodilo po sodnih počitnicah.

Na sodišču se sicer tudi zavedajo, da se številnim komentarjem in vrednostnim ocenam sodbe ni mogoče izogniti, želijo pa ob tem opozoriti, da je sodnikova neodvisnost najpomembnejši steber pravne države.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan