Marino Šavron

Obtoženega za streljanje v Sirčih izpustili iz pripora

Danijel Cek
9. 8. 2024, 20.25
Deli članek:

Še pred koncem sojenja za lansko streljanje v istrski vasici Sirči, v katerem je nekaj šiber zadelo v roko 41-letnega Kraševca, se je obtoženi 62-letni Marino Šavron po nekaj manj kot enajstih mesecih pripora v torek zvečer vrnil domov.

Danijel Cek
Obtoženi Marino Šavron

Kot smo že poročali, bo 62-letnega Marina Šavrona iz Sirčev, ki je obtožen, da je 19. septembra lani z lovsko puško dvakrat streljal na trojico moških in enega zadel v roko, alkohol rešil pred nekajletno zaporno kaznijo, ki bi jo najverjetneje dobil, če bi bil med dejanjem trezen. Prvi odziv na pričanje sodnega izvedenca Dragana Terziča, ki je ocenil, da je bil Šavron med dejanjem zaradi alkohola neprišteven, se je zgodil v torek zvečer.

Šavronov odvetnik Boštjan Štrasner je namreč sodišču poslal predlog za odpravo pripora, senat, ki mu predseduje okrožna sodnica Tatjana Cvetičanin, pa je predlog poslal v odločanje zunajrazpravnemu senatu. Ta je na podlagi pričanja izvedenca ugodil predlogu odvetnika in v torek zvečer so Šavrona izpustili iz koprskega zapora. Sojenje s tem še ni končano, nadaljevalo naj bi se prihodnji teden. Nanj bo Šavron prvič prišel s prostosti.

Ugotovitev sodnega izvedenca, da je bil Šavron v času dejanja zaradi visoke stopnje alkohola v telesu neprišteven, je vplivala tudi na postopanje tožilstva. Če bi bil Šavron med streljanjem trezen in prišteven, bi mu grozilo nekaj let zaporne kazni, tako pa je tožilstvo sodišču že poslalo predlog, da Šavronu izreče varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na prostosti. Sodišče bo o predlogu odločilo na zadnji obravnavi.

Danijel Cek
Marina Šavrona so pred približno desetimi dnevi vklenjenega pripeljali domov na rekonstrukcijo dogodka, v torek pa je v domačo vas prišel sam in brez lisic.

S 3,3 promila alkohola je bil neprišteven

Preobrat v sojenju Marinu Šavronu se je zgodil na zadnji obravnavi, ko je pričal sodni izvedenec psihiater Terzič. Sedem ur po dogodku je imel Šavron še vedno 2,47 promila, po čemer je izvedenec izračunal, da je imel ob streljanju v telesu najmanj 3,3 promila alkohola. »V času streljanja je bil zaradi vinjenosti neprišteven. Zmožnost imeti v oblasti svoje ravnanje je bila ukinjena. Glede na stopnjo vinjenosti je bilo tudi razumevanje ukinjeno,« je pojasnil.

Je pa Terzič ocenil, da Šavron ni nevaren, ko je trezen, in da v osnovi ni agresiven. Pod vplivom alkohola pa se njegova agresivnost stopnjuje, zaradi dolgotrajnega pitja se zmanjšuje tudi njegova toleranca na alkohol. Na vprašanje sodnice, kakšen ukrep bi zanj predlagal, je odgovoril, da ambulantno zdravljenje. »V priporu je zdaj trezen in nima nobenih znakov, potrebnih za zdravljenje v bolnišnici. Če bo tudi na prostosti abstiniral, ni nobene nevarnosti,« je pojasnil.

Obljubil, da ne bo več pil

Na vprašanje, kakšna je nevarnost, da bo na prostosti spet začel piti, je Terzič odgovoril, da po taki izkušnji obstaja verjetnost, da vsaj krajši čas ne bo pil. »Ali je to nekaj dni ali nekaj tednov, ne morem oceniti. Zato bi se moral takoj vključiti v zdravljenje. Obstaja pa velika verjetnost, da trajno ne bo abstiniral,« je pojasnil Terzič.

»Če nisem crknil v priporu deset mesecev brez alkohola, upam, da bom lahko še naprej brez njega,« je na zadnji obravnavi pripomnil Šavron. Na vprašanje sodnice, ali bi poiskal zdravniško pomoč, če bi prišel na prostost, je Šavron obljubil, da bi. »Še isti dan bi šel k svojem zdravniku, da mi da napotnico in grem na zdravljenje. Želim si iti domov med moje štiri zidove,« je obljubil sodnici.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste