Tragedija na martinovanju

Lipa je padla na 73-letno domačinko! Drevo je pregledala strokovnjakinja

Mitja Marussig, Sijan Pretnar
13. 11. 2023, 12.03
Posodobljeno: 13. 11. 2023, 12.12
Deli članek:

V Šempetru pri Gorici se je v petek zvečer tragično končala tradicionalna Martinova furenga s prihodom konjske vprege na Trg Ivana Roba.

Primorske novice
Lipa je res bila nekoliko trhla, niso pa pričakovali, da bo padla.

"Zaprepadeni in pretreseni smo, sočustvujemo s svojci preminule gospe. Nihče ni pomislil, da bi se kaj takega sploh lahko zgodilo," je za Primorske novice povedal šempetrski župan Milan Turk, ki je dan po nesreči obiskal svojce in jim izrekel sožalje. Tudi sam je bil, enako kot številni Šempetrci, Vrtojbenci in ostali obiskovalci na Trgu Ivana Roba na tradicionalni Martinovi furengi. Z nje se je odpravil dobre pol ure pred tragičnim dogodkom, ko se je prireditev počasi zaključevala.

Deblo se je nenadoma prelomilo

Občani so o nesreči na martinovanju novogoriški operativno komunikacijski center obvestili okoli osmih zvečer. Domačinko je pod seboj pokopala stara, približno deset metrov visoka lipa, ki pa je bila trhla. Deblo se je tik pod tlemi prelomilo in zrušilo, večja veja pa je pod seboj pokopala domačinko, ki je ob tem utrpela izredno hude poškodbe. Najprej so ji na pomoč priskočili obiskovalci prireditve. Na trgu je bilo takrat še več deset ljudi.

Po klicu na pomoč so na trg prihiteli novogoriški poklicni in domači prostovoljni gasilci ter reševalci. Poškodovano žensko, ki je bila neodzivna oziroma v nezavesti, so začeli oživljati, nato pa so jo odpeljali v bližnjo bolnišnico. Gasilci so zavarovali območje in razžagali staro lipo, najprej pa pomagali reševalcem. Življenje domačinke je zaradi hudih poškodb viselo na nitki, v soboto zjutraj pa je iz bolnišnice prišla žalostna novica, da je 73-letna domačinka umrla. Na družbenih omrežjih so se minuli konec tedna številni domačini poslovili od pokojne, ki se je vrsto let ukvarjala s turistično dejavnostjo. Nekateri pa so se spraševali, zakaj je stara lipa na trgu sploh še stala, saj naj bi šlo za nevarno drevo.

Župan: Lipo je pregledala strokovnjakinja

Turk nam je potrdil, da je bila približno sto let stara lipa na placu res nekoliko "šibkega zdravja". "To drevo smo spremljali že nekaj časa. Res je imela lipa nekaj suhih vej, je pa vsako leto pognala. Prav zato, da bi preverili, v kakšnem stanju je, smo pred časom poklicali strokovnjakinjo za hortikulturo, ki jo je pregledala. Iz njenega pisnega mnenja pa ne izhaja, da bi bila nevarna. Nihče ni pričakoval česa takega, tudi zato, ker je lipa zdržala vsa nedavna neurja, veter, ujme. Potem pa je kar naenkrat padla," je povedal Turk. "Če bi strokovnjakinja ugotovila, da je nevarna, bi jo seveda že takrat nemudoma požagali in odstranili. Varnost ljudi je na prvem mestu," poudarja župan in dodaja, da v občini redno spremljajo stanje dreves.

Policisti so o tragičnem dogodku obvestili preiskovalnega sodnika in novogoriško tožilstvo, kamor bodo poslali pisno poročilo o ugotovljenih okoliščinah.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste