Stari recepti, nova kuhinja – tako so poimenovali oddajo, s katero najizvirnejši hrvaški kuharski mojster iz Banjol vsak petek ob 13. uri navdušuje gledalce na kulinaričnem kanalu 24Kitchen. V prvem sklopu je posnel dvajset oddaj, zdaj pa čaka, kakšen bo odziv in ali se bodo snovalci oddaje odločili za naslednji sklop snemanj. Mi smo Davida obiskali v domači gostilni Batelina, kjer ponujajo vsak dan svež morski ulov.
Batelina je tipična istrska gostilnica, v kateri brez rezervacije le stežka dobiš mizo in kjer nikoli ne veš natančno, kaj boš dobil na mizo. Jedilni list sicer imajo, a če boš naročil belo ribo, ne boš vedel, ali se bo na krožniku znašla orada, škarpina ali katera od številnih ribjih vrst, ki jih Davidov oče vsako jutro potegne iz morja. »Pri nas ni mogoče dobiti mesa, niti dunajskega zrezka ali ocvrtega krompirčka. Naša kuhinja se ponaša z ustvarjalnostjo in predvsem otroci dobijo na krožnik metuljčke iz sardelic ali ribji čips. Nad tem so navdušeni tudi tisti, ki rib sicer ne jedo.«
V restavraciji s petdeset sedeži je vsak dan zelo živahno. Vrata se odprejo šele ob 17. uri in potem je živahno vse do 23. ure, dokler dela kuhinja. »Gostje, ki prihajajo k nam, natančno vedo, kaj lahko pričakujejo, zavedajo se, da jih vsakič znova čaka presenečenje. Mi dajemo poudarek svežim dobrotam iz morja in lokalnim pridelkom. Na krožniku se znajde zgolj sezonska zelenjava, ki jo odkupujemo od okoliških kmetov. Želim si, da bi bilo v prihodnje te ponudbe več.«
24Kitchen
Da se je David Skoko znašel na kuharskem kanalu 24 Kitchen, ni naključje, saj je tudi sicer že stari znanec televizije. Na hrvaški televiziji je gostoval že z več oddajami, bil pa je tudi žirant v šovu MasterChef Hrvaška. Ob vsem tem je tudi eden od snovalcev velike kulinarične revije, ki izide štirikrat letno. »Tam sem urednik, novinar in avtor številnih člankov. Z ekipo potujemo po vsem svetu. Največje doživetje pa je bila za nas Rusija, kjer so nas z ene na drugo lokacijo prevažali kar s helikopterjem.«
Davidu je z idejo o seriji kuharskih oddaj za 24Kitchen prišla naproti ekipa hrvaške podružnice Fox International Channels Europea. Oddaje so snemali v bolgarskem studiu v Sofiji, za dvajset oddaj pa so porabili ves mesec. Davidova kuhinja temelji na ribjih oziroma morskih jedeh, v vsaki oddaji pa pripravi kulinarično doživetje v treh hodih. »Gre za tradicionalne jedi, ki jih pripravljam tudi v svoji restavraciji, vsaki pa dodam kanček sodobnosti. Pri snemanju oddaj sem bil sicer nekoliko omejen, saj sem se moral ravnati glede na ponudbo sestavin na tržišču v glavnem bolgarskem mestu. Če bi kuhal doma, bi šlo dokaj enostavno. Tam oče vsak dan poskrbi za svež ulov, zato dobro vem, da dam na krožnik prvovrstno kakovost. Na snemanju pa je bila zgodba povsem drugačna. Poleg tega smo veliko delali na receptih in sproti ugotavljali, s katerimi okusi bomo prepričali gledalce na Balkanu, v Grčiji, Turčiji, pa tudi na Portugalskem, Finskem in Nizozemskem, kjer se oddaje predvajajo. Pri snemanju je bilo veliko prilaganja in eksperimentiranja. Poudarek je bil na receptih, ki jih je treba do potankosti razložiti, v kuhinji pa uporabiti tehnike, ki so dostopne posamezniku. S tem nisem imel težav, saj tudi v domači restavraciji kuham čim bolj preprosto, pomembno pa je predvsem to, da ne zapletam.«
Pri 24Kitchen so zelo pozorni na to, kakšna je gledanost oddaj, kjer nastopajo posamezni kuharski mojstri, in od tega so odvisni tudi naslednji projekti. »Zame je sodelovanje z omenjeno produkcijsko hišo velik korak pri razvoju kariere. Prav v tej oddaji so se širši javnosti predstavili nekateri kuharski mojstri, ki jih je potem izstrelilo med zvezde. Tu so kuhali n mnogi drugi.«
Nikoli v kuharski šoli
In kdo je David Skoko? »Če ste mislili, da sem zato, ker smo imeli doma restavracijo in sem od mladih nog pomagal mami v kuhinji, postal kuhar, se motite. Ne, nisem šel v šolo za kuharje, obiskoval sem srednjo kmetijsko šolo. Izkušnje, ki sem jih tam pridobil, pa zdaj s pridom uporabljam v kuhinji. Spoznam se na hrano in znam izbrati prave sestavine, kar je zelo pomembno.«
Sicer je tudi navdušen motorist in z motorjem je ženo odpeljal tudi na medene tedne. »Žal imam za motor vse manj časa in ta potepanja zelo pogrešam. Velikokrat se zapeljem tudi v Slovenijo. Še posebno so mi pri srcu Soška dolina, pa Vršič, Kranjska Gora … Odlične lokacije za motoriste.«
Kot pravi, svoja otroka, ki sta še osnovnošolca, v kuharski poklic ne bo silil. »Odločila se bosta sama. Če želiš biti dober kuhar, moraš to delati s srcem. Nič ne gre pod prisilo,« pravi. So pa v delo v restavraciji še vedno zelo vpeti njegovi starši, za katere pravi, da so srce in duša vsega. Ob našem obisku smo nekako v restavraciji pričakovali tudi njegov ženo Ano, a smo se zmotili. »Ana ima posebno poslanstvo. Ona je mama in to delo odlično opravlja. Ker sem jaz veliko od doma, je to, da je ona vedno doma, odlična rešitev,« še pojasni David, ki veliko pozornosti zbuja tudi s svojimi tetovažami. »Včasih me moti, ker mnoge bolj kot kuhanje zanimajo moje tetovaže, a sem se s tem sprijaznil. Če bi seštel vse delčke kože, na katerih so, bi to zneslo gotovo cel kvadratni meter. Sicer pa sem na tetoviranju preživel že 180 ur in po vsej verjetnosti bom še kakšno,« sklenemo naš pogovor, ki je potekal kar medtem, ko je David kuhal. Kot pravi, lahko v nasprotju z drugimi moškimi dela več stvari hkrati, najbolj pa se sprosti med kuhanjem, zato ga nič ne moti, če zraven tudi govori. Saj to počne tudi v oddajah na kanalu 24Kitchen.