Črna kronika

Slovenska televizijska voditeljica na nenavadnem tečaju

Carmen Leban, Zvezde
23. 11. 2018, 10.01
Deli članek:

Anja Markovič na tečaju za sommelierko.

Planet TV
Anja Markovič je dostojno proslavila letošnji praznik sv. Martina. Z družbo se je odpravila na martinovanje na Kras.

Prikupna rdečelaska Anja Markovič pravi, da je rojena pod srečno zvezdo, saj ji je uspelo, da je svojo službo povezala s številnimi konjički. V življenju tako počne veliko stvari. Med drugim tudi pokuša vina, čeprav pravi, da je na področju sommelierstva še na začetku. A dobro vino, ki ga najraje uživa ob kakšni okusni hrani, že zdaj hitro prepozna.

Preberite tudi: Lucija Čirović ni več takšna!

Anja Markovič pravi, da se v življenju vse zgodi z razlogom. »Ko sem delala še v informativnem programu, sem bila za marsikaj prikrajšana, saj sem veliko časa preživela v službi tudi v poznih večernih urah. Zato sem morala veliko večernih dogodkov preskočiti. Odkar pa sodelujem pri ustvarjanju oddaje Dan na Planet TV, sem dobila priložnost, da nekatere svoje strasti oziroma konjičke združim s službo. In ker so v moje življenje v zadnjih petih letih nenehno prihajali tudi ljudje, ki so se precej dobro spoznali na vino in hrano, sem skozi njihovo ljubezen strast do tega začela gojiti tudi sama.«

Na Festivalu penin je potem spoznala Aleksandra Bohinca, ki vodi tečaje za sommeliere. S poznavanjem vin in kulture pitja jo je tako očaral, da je sklenila, da bi se s tem rada ukvarjala tudi sama. »Predlagal mi je, da se vpišem na tečaj, kar sem tudi storila. Za zdaj sem naredila prvo stopnjo in se sommelierstva šele učim. Si pa želim, da bi v prihodnje nadaljevala poglabljanje znanja v tej smeri.«

Do zdaj pridobljeno znanje pa Anja že s pridom uporablja v praksi. »Moti me, da je še vedno preveč restavracij, v katerih natakarji nimajo znanja o vinu. Napaka je, denimo, že v tem, ko te najprej vprašajo, kaj boš pil. Kako pa naj vem, če še nisem izbrala hrane! Znano je, da k določenim vrstam hrane spada tudi določena vrsta vina

Anja sicer prisega na bela vina, vse bolj pa se navdušuje nad tistimi iz Vipavske doline. »Všeč mi je pinela, trenutno pa najbolj prisegam na vino Roma iz vinske kleti Guerila. Zakaj bela? Ustreza mi okus, pa še rada jem ribe, k njim pa naročim belo vino. Občasno si privoščim tudi kakšen kozarček rdečega. To pa predvsem zaradi zdravja, saj rdeča vina vsebujejo več resveratola, ki je odličen antioksidant.«

Anja v lokalu vino vedno najprej pokusi. »Najprej ga povonjam, potem malo premešam in povonjam še enkrat. Povoham tudi zamašek, a doslej še nikoli nisem naletela na pokvarjeno vino. Prisegam na plutovinaste zamaške, ti sodobni z navojem mi niso všeč. Sem bolj privrženka tradicije.«

Kot prava ljubiteljica vin pa seveda občuduje tudi vinarje. »To so umetniki, saj jim je za dobro vino treba slediti od prvih začetkov na trti do polnjenja v steklenico. Zelo sem bila navdušena nad izjavo vipavskega vinogradnika in vinarja Tomaža Fabčiča, ki se ponaša z nagrado za najboljše slovensko belo vino za leto 2018, ki je rekel, da je z vinom podobno kot z ženskami: 'Ni dovolj, da se samo naliči. Zaradi tega še ne bo lepa ženska.'«

Sicer pa si Anja želi, da bi bila v prihodnje bolj povezana s stvarmi, ki jih ima rada – s kulinariko, vini in glasbo. »Morda se pa čez dvajset let znajdem v teh krogih in ne več v novinarskih. Klavir sem igrala deset let in moja druga izbira bi bila gotovo Akademija za glasbo, a je pretehtalo novinarstvo. Vendar sem še vedno prepričana, da za nobeno stvar nikoli ne smeš reči nikoli.«

Objavljeno v reviji Zvezde št. 46, 14. 11. 2018.