Črna kronika

Znani Slovenci, previdnost ni odveč!

Carmen Leban, Zvezde
28. 4. 2018, 17.01
Deli članek:

Znane Slovenke o nabiranju in uživanju čemaža.

Revija Zvezde
Tinkara Kovač

Sezona čemaža, cenjene naravne zeli s prav posebnim okusom, je navdušila mnoge kulinarične navdušence, žal pa previdnost ni nikoli odveč. Pred kratkim se je namreč zgodila tragedija, ko je prišlo do usodne zamenjave s podleskom, zaradi česar sta umrla slovenska zakonca. A tistih najbolj strastnih nabiralcev, med katerimi je tudi veliko znanih Slovencev, to ni prestrašilo.

Alja Viryent

»Čemaž imam rada in nabiram ga z velikim veseljem. Moram pa povedati, da ga zelo dobro poznam, zato sem prepričana, da pri meni do zamenjave ne more priti. Če ne drugega, ima tako značilen vonj po česnu, da tega res ne moreš zgrešiti. Podlesek je brez vonja. Iz čemaža pripravljam namaz in čemaževe slane zavitke.«

Revija Zvezde
Alja Viryent

Jerca Legan Cvikl

»Nikoli nisem imela predsodkov pred nevsakdanjimi jedmi. Celo nasprotno, saj sem znana po odprtosti do eksotičnih specialitet, ki bogatijo etnična okolja po svetu, kjer potujem. Več distance imam do divje narave. Gobe, gozdni in morski sadeži ter navsezadnje čemaž. Posamezne jedi so mi sicer sezonsko všeč, a nabiranje dojemam kot neprijetno tveganje, zato tega raje ne počnem. Sicer pa je bila oblika energijske in barvite zelenjavno jajčne omlete s svežimi čemaževimi lističi le enkraten dogodek nekega poletja ob nam ljubi Kolpi

Tinkara Kovač

»Dobro poznam čemaž in ga tudi nabiram. Moram priznati, da bi ga res težko zamenjala. Znaki so zelo prepoznavni, okus, različna struktura listov, vonj … Čemaž večkrat tudi uporabim v različnih jedeh, kot so namazi, enolončnice … Prav prejšnji vikend pa sem se odločila, da poskusim, kako se okus čemaža spaja z mesom. Preprosto sem lističe čemaža položila na še tople kose mesa, pečene na žaru. Povedati moram, da je bila to res odlična kombinacija in vsi v družini smo zrezke s čemažem z navdušenjem pojedli.«

Revija Zvezde
Tanja Zajc Zupan

Tanja Zajc Zupan

»Čemaž dobro poznam, zato ob nabiranju nimam nobenih pomislekov. Najprej sem čemaž v gozdu nabirala skupaj s sestro Iris, ki je odlična poznavalka zelišč. Potem pa sem nekaj čebulic posadila na mojem vrtičku pred hišo. Sicer pa so mi všeč tudi jedi iz čemaža. Najraje imam čemaževo juho, ki jo pripravlja moj mož Bogdan, ki ima v naši družini v rokah kuharijo. Za juho uporabimo liste, ko pa zacveti, cvetove uporabim za šopke ali pa kot dodatek v solati. Sestra Iris pa pripravlja odličen čemažev pesto

Revija Zvezde
Ksenija Benedetti

Ksenija Benedetti

»Čemaž velikokrat srečujem na sprehodih. V gozdovih ga je ogromno, saj je sezona. Čemaž dobro poznam in ga gotovo ne bi zamenjala. Vendar bi se mi to tudi sicer težko zgodilo, saj s čemažem nisem ravno domača, nimam ga rada, zato ga niti ne nabiram in ne pripravljam. Vem pa, da je zelo priljubljen in da ga veliko ljudi uživa.«

Revija Zvezde
Oriana Girotto

Oriana Girotto

»Preden sem prišla živet v Slovenijo, za čemaž nisem niti vedela. Na območju okoli Benetk, od koder izhajam, ga žal ne poznamo in zato niti ne uživamo. Mi je pa zelo všeč vonj čemaža, ki spominja na česen. Ko ga zavoham na kakšnem sprehodu, ob tem celo uživam. Kljub temu pa se za zdaj še nisem odločila, da bi ga nabirala in ga uporabljala v kulinariki.«

Preberite tudi: Tekmovalka šova s tožbo nad Pop TV. Kliknite TUKAJ!