Črna kronika

Karamarko prepričan v hitre predčasne volitve na Hrvaškem

STA
20. 12. 2015, 17.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednik opozicijske HDZ Tomislav Karamarko je danes izrazil prepričanje, da bodo na Hrvaškem že kmalu predčasne volitve, glede na to, kakšne pogoje je za vstop v vlado postavil Most neodvisnih list. Na te pogoje njegova desnosredinska Domoljubna koalicija ni mogla pristati, levosredinska Hrvaška raste pa da je to storila le "zaradi stolčkov".

google
Zmagovalec volitev verjetno ne bo osvojil dovolj glasov, da bi lahko vladal sam, zato bo tokrat še bolj pomembno, katere manjše stranke bodo v parlamentu.

"Na vse te pogoje nismo mogli pristati, ker smo racionalni in moralni. To bi moral biti velik kompromis in kemija, da bi se vse skupaj sestavilo. Očitno so presodili stolčki. SDP želi ostati na oblasti. Že vedo zakaj, kmalu pa bodo to vedeli tudi vsi drugi," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Karamarko pred sedežem stranke v Zagrebu.

Menil je še, da se je Most iz "neke moralne vertikale, kar bi moral biti, spremenil v lovca na stolčke". Za premierja in predsednika SDP Zorana Milanovića, ki vodi levosredinsko koalicijo Hrvaška raste, pa je dejal, "da je zanj politika umetnost prevar".

Karamarko je v soboto zvečer po vsega petnajstih minutah zapustil tristransko srečanje z Mostom in Hrvaško raste, ker da njegova Domoljubna koalicija ne more pristati na pogoje, ki jih je za sodelovanje postavil Most. Označil jih je za "izsiljevanje".

Kot je danes opisal Karamarko, se je v soboto pred tem tristranskim sestankom po telefonu slišal tudi z Milanovićem, s katerim sta se pogovarjala, kako bosta nadaljevala. Sam mu je napovedal, da HDZ ne bo podpisal predlogov Mosta.

"Imel sem občutek, da so proti tudi oni. Pa celo Milanović mi je predlagal, da bi se morala skupaj izreči, ali smo za nove volitve," je še pojasnil Karamarko.

Ko pa sta bila skupaj pred predsednikom Mosta Božom Petrovom, je Milanović vztrajal, naj najprej on pove, ali bodo podpisali sporazum z Mostom, in ko je rekel, da ne bo, je Milanović dejal, da on bo, je še opisal potek sobotnih pogovorov Karamarko.

Tako naj bi zdaj pogajanja nadaljevala le Most in Hrvaška raste, Milanović pa je po koncu sobotnih pogovorov napovedal, da so pristali na to, da on ne bo več premier. Upa sicer, da bo to nekdo iz Mosta in da ne bo povsem nestrankarski kandidat. Obe strani napovedujeta, da bosta podrobnosti dorekli do torka, ko je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović sklicala nov krog posvetovanj o sestavi vlade.

Poslanec Mosta Miro Bulj je sicer danes po zasedanju sveta stranke sporočil, da bodo dali HDZ še eno možnost za vrnitev na pogajanja. Tako so se odločili, ker sta jih tako ena kot druga stran že večkrat zavrnili, njim pa so v interesu predvsem reforme, ki pa jih, kot menijo, ne bo mogoče izvesti brez sodelovanja vseh treh strank, je povedal.

Pet minut za tem je na sedež stranke že prispel Milanović z delegacijo. Zadnje odločitve nacionalnega sveta Mosta niso komentirali, poročajo hrvaški mediji.

Estrada

Igor Misdaris
Pevec skupine Šukar

Umrl je Igor Misdaris: "V mir in tišino nedeljskega popoldneva je boleče zarezala vest, da si odšel"

il-divji
Lojzi Bobnar

(Foto) Slovenski glasbenik sporočil, da bodo zibali: "Komaj čakamo tretjega nagajivčka"

fredi miler
Preživel dva raka in srčni infarkt

Fredi Miler med operacijo pel kirurgu

nace Junkar
Vodil skupine po samostanu Pleterje

Nace Junkar po duši občan Kostanjevice na Krki, Šentjerneja in Pirana

image00001
Dekleta ga obožujejo, moški mu zavidajo

Nekdanji vojak, ki ga spremljamo v resničnostnem šovu, odkriva svoja zanimanja

ana praznik
Ana Praznik

"Živim v avtu, ker sem več na cesti kot kjer koli drugje"

Zanimivosti

maskara, ličenje, trepalnice
Ličila

S pomočjo črtala za oči do bolj dramatičnega pogleda

tina-trojar
Zemlja je posrkala bolečino

Tina o porodu v gozdu: "Objemala sem drevesa, ležala na zemlji in med popadkoma celo z dulo stopila v potoček"

Miha Kordiš
Prijetna družba

(Foto) Miha Kordiš: "Krasna punca je in zasluži si topel dom"

ales avsenik 1
Gostinstvo

Aleš Avsenik nadaljuje tradicijo starih staršev

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!