Črna kronika

Na kokainu tiskal evre

robert marin
17. 12. 2015, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ljubljanski kriminalisti so razkrinkali 28-letnika iz Litije, ki je ponarejal denar, natančneje bankovce vrednosti 50 in 100 evrov. Osumljeni je v obtok spravil za skoraj 3000 evrov ponaredkov.

PU Ljubljana
Ponarejen denar

Na primer so kriminalisti vrgli oko oktobra oziroma novembra, ko je takrat še neznani storilec na nekoliko unikaten način spravil v obtok večje število ponaredkov vrednosti 50 in 100 evrov.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil Stojan Belšak iz sektorja kriminalistične policije ljubljanske policijske uprave, je storilec prek spletnih trgovin na javne kraje oziroma parkirišča naročal tehnične predmete večjih vrednosti, ki jih je dobavitelju na roke odplačal v ponaredkih, ki so bili na vrhu prikriti s pravimi bankovci.

 Osumljeni 28-letnik je naročeno blago dobavitelju odplačeval na roko s ponaredki, ki so bili prikriti s pravimi bankovci.

Prihranil okrog 2800 evrov

Prvič je na območju Ljubljane s ponaredki kupil televizijski sprejemnik, dobavitelj pa je prevaro tudi takoj odkril. A kljub vsemu prepozno, saj je nepridiprav že odpeljal s kraja zločina, tako da si je lahko oškodovanec zapisal le del registracije. Drugič je na območje Grosupljega naročil dostavo različnih računalniških komponent v vrednosti okrog tisoč evrov, oškodovanec pa si je v tem primeru zapomnil celotno registrsko številko audija, za tablico pa so policisti pozneje ugotovili, da je ukradena. Tretjič je na območju Domžal prevzel najrazličnejšo tehnično blago, v tem primeru je policiji uspelo ugotoviti identiteto storilca, a je še niso mogli potrditi. Naročila je sicer storilec izvrševal vsakih deset dni, s plačevanjem s ponaredki pa je prihranil okrog 2800 evrov.

Kupljeno blago preprodal naprej

Vremena so se kriminalistom zjasnila po opravljenih hišnih preiskavah, eno so opravili na območju Ljubljane, kjer je osumljeni 28-letnik iz Litije živel neprijavljen, drugo pa v domačem kraju (opravili pa so tudi dve »hišni«preiskavi vozil). Med preiskavami so mu zasegli za več kot 15.000 evrov ponaredkov vrednosti 50 in 100 evrov, nekateri so bili še čisto sveže natisnjeni in nerazrezani, kuverte, opremo za tiskanje in rezanje, ukradene registrske tablice ter za vzorec kokaina. Kupljenega blaga kriminalisti niso našli, saj ga je osumljeni preprodal naprej, identitete kupcev pa ni želel razkriti. Po opravljenih preiskavah in zasegih so 28-letnika policisti izpustili na prostost, v nadaljevanju pa kazensko ovadili zaradi ponarejanja in unovčevanja, prikrivanja (uporabe ukradenih registrskih tablic) ter posesti mamil.

Danes ponarejajo le še amaterji

Na območju ljubljanske policijske uprave je bilo v letu 2013 sicer odkritih 625 ponaredkov različnih vrednosti in valut; leta 2014 jih je bilo za skoraj četrtino manj oziroma 431; letos pa jih je bilo do danes odkritih 488. V vseh primerih so bili na delu posamezniki, kurji tatovi, katerih izdelki so bili precej amaterski, slabi torej že na oko. So pa policisti pred dobrimi desetimi leti, ko se je Slovenija pripravljala na prevzem evra, na območju Most v Ljubljani odkrili združbo profesionalnih ponarejevalcev, ki je bila tik pred tem, da natisne ogromne količine tolarjev, z vsemi varovalkami oziroma hologrami vred. Belšak natančnih številk ni imel v glavi, je pa dejal, da so bili v igri takšni zneski, ki bi zamajali monetarni sistem, a so jim, kot rečeno, kriminalisti prekrižali načrte.



Svet24
Stojan Belšak in Nataša Pučko, PU Ljubljana

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste