Črna kronika

Drzne tatvine razburjajo

Polona Krušec
12. 6. 2015, 19.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vipavska dolina očitno postaja meka za roparje, saj število nezakonitih odtujitev imetij narašča. Domačinom so sumljiva mnoga dogajanja ob njihovih domovih, ki jih povezujejo z vse bolj filmskimi krajami. Nazadnje so odvzeli traktor.

Polona Krušec

Naša ekipa se je odpravila na Vogrsko, ki zadnje čase izstopa glede porasta števila tovrstnih kaznivih dejanj, saj je bilo samo od novega leta dalje na tem območju več tatvin. Zadnja, ki je presenetila družino te vasi spodnjega dela Vipavske doline, je bila kraja traktorja, ki so jo roparji izvedli tako spretno, da ob tem niso povzročili nič hrupa ali za seboj pustili drugih sledi, saj je družina šele zjutraj opazila, da je njihovo kmetijsko vozilo izginilo. Presenečenje domačih je bilo zato veliko. »Da tako spretno traktor izmakneš dobesedno izpred nosu družine, kaže na to, da so bili na delu mojstri za nečedne posle,« jedogodek začuden in zaskrbljen komentiral domačin, sosed prizadetih.

Po družbenem omrežju so se v povezavi s to krajo razširjali zapisi, ki so očividce naprošali, da če so zaznali sumljiv tovor, naj to javijo policiji. Menda se je na ta način ugotovilo, da je bil dan po ropu sumljiv kombi s tujimi registracijami, ki je imel prikolico za bager, viden pri Prvačini, potem pa se je za njim izgubila vsaka sled. Preiskava poteka.

.»Da tako spretno traktor izmakneš dobesedno izpred nosu družine, kaže na to, da so bili na delu mojstri za nečedne posle, ki so verjetno povezani v mreže in so tudi zelo dobro organizirani.« Prebivalec Vogrskega 

Gospa, ki smo jo obiskali kot naslednjo in jo povprašali, kako skrbijo za svojo varnost, je povedala, da so bili pred nekaj leti tudi oni žrtve ropa, saj jim je, medtem ko so bili na vaški prireditvi, nekdo iz hiše odvzel nekaj zlatnine in denarja.»Tistega dne, ko je bila bolj ali manj vsa vas na tem dogodku, se je istočasno zgodilo kar nekaj kraj. Mislim, da imajo nepridipravi vse dobro naštudirano, zato so znali izkoristiti priložnost in brez večjih težav odvzeti več imetja,« jepovedala. Ko smo naslednjega sogovornika iz središča vasi vprašali, kaj meni, zakaj je Vogrsko tako na udaru, je povedala, da se mu zdi, da zaradi kraj prihaja, ker je njihova vas na taki lokaciji, ki je blizu avtoceste, poleg tega še blizu državne meje, kar so za tatove olajševalne okoliščine. Za sabo namreč lahko zelo hitro zabrišejo sledi in zmedejo sledilce.

Naši sogovorniki, med njimi je bil tudi Jože Hvalica, so opozorili, da po vasi videvajo vse več kombiniranih vozil tujih registrskih oznak. Menda se radi okoli domov smukajo predvsem Romuni. Kot so povedali, je najbolj šokantno to, da glede na rope, ki jih izvedejo, sklepajo, da so povezani v roparske mreže, kar pomeni, da jim na slovenski strani nekdo, ki dobro pozna kraje, predaja informacije, kam iti, kaj vzeti, kako tja priti in druge podrobnosti.

Polona Krušec

Hvalica je še povedal, da so pred dvema letoma tudi njih oropali. Njegovi ženi so iz denarnice vzeli nekaj gotovine. Na srečo so imeli nekaj zlatnine skrite, tako da je bilo okoli 30 evrov edina škoda, so pa za seboj pustili razdejanje.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste